Over reuma : Reuma & artritis

Laatst bijgewerkt: December 2005 | 3 reacties
boek-reuma-spectrum.jpg

boeken/interviews Bij het Spectrum werden dit jaar een aantal gidsen uitgegeven, vertaald uit het Engels, die praktische raad willen bieden bij chronische aandoeningen zoals migraine (zie bespreking van dit boek) en ook reuma en artritis.

zie ook artikel : Over hoofdpijn: Hoofdpijn en migraine

Meer dan twee miljoen mensen in Vlaanderen en Nederland lijden aan een of andere vorm van artritis of reuma. Velen onder hen dragen de pijn, vermoeidheid en toenemende onbeweeglijkheid jaren, zoniet heel hun leven, met zich mee. Dit boek wil geen mirakeloplossingen zoeken, maar biedt de lezer een aantal mogelijkheden die kunnen helpen om het leven draaglijker en aangenamer te maken. Net als bij de gids over hoofdpijn en migraine, gebeurt dat op een goed omkaderde en neutrale manier. In een eerste deel wordt duidelijk uitgelegd hoe onze gewrichten en spieren werken, wat artritis en reuma juist zijn en welke vormen er kunnen bestaan. Een volgend hoofdstuk legt uit hoe de patiënt zichzelf kan helpen, door bijvoorbeeld ontspanning, zelfmassage en pijnbeheersing. In de daaropvolgende hoofdstukken worden de verschillende behandelingsmethoden voorgesteld, zowel op het gebied van de meer conventionele aanpak (met een onderscheid tussen eerstelijns- en tweedelijnsmedicatie) als van de alternatieve methodes. Bij de alternatieve behandelingen wordt op een nuchtere manier gesteld dat ze heel nuttig kunnen zijn om de symptomen te verlichten, maar geen wonderoplossingen zijn: “Als aanvulling op orthodoxe behandelingen kunnen alternatieve therapieën echter zeer nuttig zijn en u de mogelijkheid bieden om meer actief met uw aandoening bezig te zijn.”
In een laatste deel breekt de auteur een lans voor het promoten van betere eetgewoonten bij reuma- en artritispatiënten. “In het verleden waren de meeste conventionele artsen ervan overtuigd dat er geen verband bestond tussen eetgewoonten en artritis. Nu is bekend dat letten op uw eetgewoonten een van de meest positieve dingen is die u kunt doen bij het bestrijden van artritis en reuma”, zo stelt ze. Meer uitleg over een evenwichtige voeding en mogelijke allergieën wordt aangevuld met reeks van zestig recepten.
`
Reuma & Artititis, Recepten en adviezen om de pijn te verlichten, Patsy Westcott, Het Spectrum 2001, ISBN 90 274 7292 0

zie ook artikel : De ziekte van Bechterew (Spondylitis Ankylosans)


verschenen op : 09/08/2001 , bijgewerkt op 14/12/2005

3 reacties

Over reuma : Reuma & artritis

door anoniem, 12 December 2015 om 18:59

tot ong. mijn 60 jaar zware migraine gehad. De huisarts wist er geen raad mee. Toen pijn in de polsen en artritus werd vastgesteld. Vanaf dat tijdstip nooit meer hoofdpijn gehad. (Weet niet meer wat dat is.) Thans Poli-artrose vastgesteld.

reuma

door anoniem, 10 September 2003 om 15:55

kijk: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=artperrub&c=146

reuma

door an Delobelle, 10 September 2003 om 15:49

waar of op welk internetadres kan ik een stichting of vereniging in vlaanderen vinden die kunnen informeren over reuma en de pijnbestrijding hiervan ?

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt