Waarop letten bij aankoop van een bed?

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws Wat goed is voor de een is niet noodzakelijk goed voor de ander. Uw persoonlijke kenmerken (lengte, gewicht, leeftijd) en die van uw eventuele partner, bepalen welk type matras het best bij u past. Ook uw slaaphouding, of u allergisch bent, veel zweet... zijn belangrijke factoren.

Kies uw bed groot en lang genoeg.
Een eenpersoonbed moet minstens 90 cm breed zijn, een tweepersoonsbed 160 cm. De matras moet minstens 20 cm langer zijn dan uzelf.

Hoeveel weegt u?
Voor lichte personen (- 70 kg) wordt meestal een soepele, eerder zachte matras aangeraden zodat schouders, bekken en dijbenen makkelijk indrukken. Voor zwaardere personen verdient een stevige, eerder harde matras de voorkeur. Zwaardere mensen hebben meer weerstand nodig om goed ondersteund te worden.

Hoe slaapt u?
Slaapt u op de zij, kies dan liefst een zachtere matras waar uw schouder en heup voldoende in zakken en uw hals goed ondersteund wordt. Slaapt u op de rug, neem dan een steviger matras die vooral in het midden meegeeft. Ook buikslapers liggen beter op een wat hardere matras.
Ook bij rugklachten wordt vaak een hardere matras aangeraden, maar dat is zeker geen algemene regel.

Een 1- of 2-persoonsmatras?
Dat is uiteindelijk een persoonlijke keuze. Omdat mannen en vrouwen een andere lichaamsbouw hebben, worden meestal twee aparte matrassen aangeraden, zeker bij grote verschillen in lengte en gewicht. Ook bij een verstelbare bedbodem, verdienen twee aparte matrassen meestal de voorkeur. Stoort de scheiding u? Gebruik dan een ‘Pont d’Amour’, een overbrugging waardoor u de randen minder voelt, of een opleg- of topdekmatras die over de twee matrassen wordt gelegd.

U zweet veel?
Dan kiest u het best een matras en bedbodem met optimaal ventilatievermogen.

U bent allergisch voor huisstofmijt of bepaalde materialen?
Kies dan een matras en matrasbeschermer uit antiallergisch materiaal.


pub