Hoe word je getest op zwangerschapsdiabetes?

123-zw-buik-diabetes-spuit-05-15.png

dossier

Zwangerschapsdiabetes is een veel voorkomende aandoening waarbij tijdens de zwangerschap abnormaal hoge bloedsuiker- of glucosewaarden (‘hyperglycemie’) worden vastgesteld. Naar schatting zou dit voorkomen bij 1 op 50 zwangere vrouwen in Vlaanderen. Diabetes kan tijdens de zwangerschap ontstaan, zelfs bij vrouwen die voordien nooit een verhoogd bloedsuikergehalte hebben gehad.

Het verraderlijke is dat dat vrouwen met zwangerschapsdiabetes helemaal niet weten dat ze het hebben. Dit geeft meestal geen enkele last. Maar onbehandeld kan de ziekte kan wel ernstige gevolgen hebben. Een goede opsporingsmethode is dus belangrijk. 
Tussen 24 en 28 weken zwangerschap wordt aan elke zwangere vrouw een test voor zwangerschapsdiabetes voorgesteld. Wanneer je extra risico loopt, zal je al onmiddellijk getest wordt bij de eerste consultatie en zeker tussen week 16 en 18. 
Risicofactoren 
• leeftijd boven 30 jaar;
• obesitas (BMI > 25 kg/m2) en/of een buikomtrek van meer dan 88cm voor de zwangerschap;
• meerlingzwangerschap;
• een vroegere zwangerschapsdiabetes;
• een baby met een geschat gewicht van meer dan 4 kg, of een eerdere baby met een geboortegewicht 4,5 kg of meer. 

Hoe word je getest op zwangerschapsdiabetes?
1. Glucose challenge test (GCT)
De standaardtest om zwangerschapsdiabetes op te sporen is de glucose challenge test (GCT). Hiervoor moet je een 50 gram suikeroplossing opdrinken. Dit kan op elk moment van de dag en je moet hiervoor niet nuchter zijn. Na één uur wordt er een bloedafname gedaan om het glucosegehalte in je bloed te meten. Als deze resultaten zwangerschapsdiabetes doen vermoeden (een suikerwaarde van meer dan 140mg/dl), zal je arts beslissen om de diagnose te bevestigen via een tweede test: de orale glucosetolerantietest. 

2. Orale glucosetolerantietest (OGTT)
Bij deze test moet je minstens 8 tot 12 uren nuchter zijn. Water drinken mag wel. Je moet een suikeroplossing drinken. Er wordt 4 maal bloed afgenomen, telkens met een tussenpauze van één uur. Na 4 bloedafnames zal je arts een goed beeld hebben over de manier waarop je lichaam een enorme toevoer aan glucose verwerkt. Als de waarden te hoog liggen wordt de diagnose van zwangerschapsdiabetes bevestigd. Tijdens de test, die uiteindelijk 2 uur duurt, moet je blijven zitten of liggen, en mag je niet eten.

3. Eenstapstest
Soms wordt een éénstapstest gebruikt om zwangerschapsdiabetes vast te stellen. In dat geval moet je een 75 gram suikeroplossing drinken op een nuchtere maag en zal er 3 maal bloed afgenomen worden.

4. Urinetest
Urinetests zijn niet geschikt om zwangerschapsdiabetes op te sporen. Veel gezonde zwangere vrouwen verliezen wel eens glucose langs de urine, zonder enige verhoging van de bloedglucose te vertonen. Urinetests kunnen bovendien ook een vals negatief resultaat geven.

Bronnen:
https://zoetzwanger.diabetes.be/

https://www.kindengezin.be
https://domusmedica.be
https://www.uzleuven.be/zwangerschapsdiabetes
 


Laatst bijgewerkt: december 2019
1 op 10 heeft diabetes. 1 op 3 weet dat niet. 1 op 10 heeft diabetes. 1 op 3 weet dat niet.
Diabetes Liga

1,1 miljoen Belgen. 600.000 Vlamingen. De cijfers spreken boekdelen. Ben je 45-plusser en wil je weten of je risico loopt op diabetes? Test het nu!

Doe de diabetes risicotest!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram