Bevalling inleiden kan beter ‘s avonds

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Wanneer een bevalling ’s avonds wordt ingeleid in plaats van ’s ochtends, hoeft de baby minder vaak te worden opgenomen op de afdeling neonatologie. Dat blijkt uit onderzoek in drie Amsterdamse ziekenhuizen (British Journal of Obstetrics and Gynaecology, februari 2009).
Voor de studie werden 270 ingeleide bevallingen onderzocht. Van de kinderen die 's nachts ter wereld kwamen moest 18 procent wegens complicaties naar de afdeling Neonatologie. Ze hadden bijvoorbeeld last van ademhalingsproblemen. Bij de groep die overdag werd geboren, lag dat percentage bijna dubbel zo hoog, namelijk op 30.
De onderzoekers denken dat artsen en verplegers 's nachts meer geduld hebben en de bevalling rustiger laten verlopen door minder hormonen toe te dienen. Deze hormonen, oxytocine, zetten de bevalling in gang. Door het rustige tempo van de bevalling zou het kind meer tijd hebben om tussen de weeën door bij te komen. Een andere verklaring kan volgens de wetenschappers zijn dat vrouwen 's nachts minder hormonen nodig hebben. 's Avonds en 's nachts zou de baarmoederwand sneller op de hormonen reageren.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram