Bloed in de stoelgang: raadpleeg uw arts

Laatst bijgewerkt: december 2018
123m-man-wc-diarree-buikgriep-01-17.jpg

nieuws Wanneer u bloed vaststelt in uw stoelgang of op het toiletpapier, dan raadpleegt u het best zo snel mogelijk uw huisarts. Bloed in de stoelgang kan verschillende oorzaken hebben, zoals bijvoorbeeld aambeien, maar het kan ook wijzen op dikkedarmkanker. In geval van darmkanker is het bloedverlies in het begin erg beperkt en vrijwel onzichtbaar, maar het kan worden opgespoord met een eenvoudige test bij de huisarts.

Vijftigplussers zouden dit onderzoek om de twee jaar moeten laten doen. Zo is men er tijdig bij wanneer een darmkanker ontdekt wordt. De kansen op genezing zijn het grootst wanneer de tumor in een vroegtijdig stadium ontdekt wordt.
Naast bloed in de stoelgang kan darmkanker nog andere symptomen hebben, zij het vaak in een later stadium. Een onverklaarbare en aanhoudende verandering in het stoelgangpatroon (constipatie, diarree) bijvoorbeeld, aanhoudende buikpijn of gewichtsverlies zonder een duidelijk aanwijsbare reden zijn andere alarmsymptomen. Dergelijke klachten moeten u, zeker op oudere leeftijd, aanzetten tot een bezoek aan uw huisarts.verschenen op : 30/11/2010 , bijgewerkt op 04/12/2018


pub