ad

Beter geen autoluchtverfrissers

Laatst bijgewerkt: mei 2020

nieuws Om onaangename luchtjes te verwijderen in de wagen, gebruiken veel mensen een luchtverfrisser. Dat is geen goed idee omdat de meeste autoluchtverfrissers voornamelijk bestaan uit stoffen die afgeleid zijn van petroleum. Uit een recent onderzoek van Test-Aankoop blijkt ook dat elke geteste autoluchtverfrisser minstens één contactallergeen bevat en dat ze allemaal, op één na, irriterende stoffen bevatten. Deze kunnen allergische reacties en irritaties veroorzaken bij gevoelige personen zoals kinderen, oudere, astmapatiënten of mensen met allergieën. Bij sommige autoluchtverfrissers is de uitstoot niet zo hoog, andere verspreiden zelfs twee weken na het openen van de verpakking nog te veel chemische stoffen.
Alhoewel de mogelijke gevaren van autolichtverfrissers zeker niet mogen overdreven worden - behalve dan voor jonge kinderen en personen die allergisch zijn aan specifieke ingrediënten – doet u er toch beter aan om deze produkten niet te gebruiken.

Indien u ze toch gebruikt, is het belangrijk om de gebruiksaanwijzingen zeer precies op te volgen en de wagen continu te ventileren. Het is bijvoorbeeld af te raden om de ventilatie gedurende lange tijd uit te schakelen (na het doorrijden van tunnels bijvoorbeeld).

Wilt u een betere luchtkwaliteit in de wagen zonder luchtverfrissers? Dan komen volgende tips van pas:
• Vermijd roken in de wagen;
• Verlucht de wagen goed tijdens de eerste zes maanden na de aankoop. Rijd met open ramen of gebruik het verluchtingssysteem;
• Laat de filter van het ventilatiesysteem regelmatig schoonmaken;
• Hou voldoende afstand van de wagen die voor u rijdt. Zo mijdt u diens uitlaatgassen;
• Chemische stoffen tieren welig in een warme wagen. Gebruik daarom zonneschermen of parkeer uw auto in de schaduw.
ad


pub