ad

Hoe voorkomt u gevoelige tanden?

Laatst bijgewerkt: maart 2021

nieuws De oorzaak van gevoelige tanden, of eigenlijk van een gevoelige tandhals (dat is het gedeelte van tanden waar het glazuur van de kroon overgaat in de wortel) is een stukje blootliggend tandbeen. Gevoelige tanden reageren op koude, hete, zure of zoete etenswaren en dranken met een korte pijnscheut. Indien de pijn lang aanhoudt dan is er mogelijk meer aan de hand, zoals een geïrriteerde zenuw (pulpitis), tandbederf (cariës), een gebroken vulling, enz.
Een veel voorkomende oorzaak is teruggetrokken tandvlees. Dat gebeurt van nature bij het ouder worden, maar wordt versterkt door niet goed poetsen en door ontstekingen van het tandvlees (parodontitis). Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug.

Tandheelkundige behandelingen als bleken, witte vullingen en de gebitsreiniging kunnen ook (tijdelijk) gevoelige tanden veroorzaken.
Een goede poetsmethode is een eerste vereiste om beschadiging en terugtrekking van het tandvlees te voorkomen. Kies voor een medium of zachte tandenborstel en gebruik op gevoelige plaatsen niet te veel en zeker geen sterk schurende tandpasta's. Schrob ook niet te hard. Reinig na het poetsen de ruimten tussen de tanden met een speciale tandenstoker en/of een floss-draad.
Zure dranken en etenswaren zijn eveneens een belangrijke oorzaak van slijtage (tanderosie) en van gevoelige tanden. Vermijd daarom zoveel mogelijk zure dranken en etenswaren, zoals zuur fruit, fruitsap, frisdranken... Neutraliseer zuur door de mond te spoelen met water of melk. Poets de tanden pas een uur na het eten of drinken, als dat ‘s ochtends onwenselijk is, probeer dan uw tanden voor het ontbijt te poetsen.

Tip: bescherm vandaag je glimlach van morgen met de tandzorgverzekering Dentalia.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub