ad

Moet u extra veel vrijen om zwanger te worden?

Laatst bijgewerkt: februari 2009
sperma-race-200.jpg

nieuws Wat telt is niet zozeer de frequentie, wel de regelmaat en het tijdstip. De kans op een zwangerschap is het grootst als er vlak voor of op de dag van de eisprong gevrijd wordt.

Wanneer vrijen?
Als u een normale cyclus hebt van 28 dagen, vallen de vruchtbare dagen ongeveer in het midden (rond dag 14). Zaadcellen kunnen tot 5 dagen overleven in vagina en baarmoeder, en een eicel kan bevrucht worden gedurende 12 tot 24 uur na de eisprong. De beste kansen op bevruchting hebt u dus als u om de twee dagen vrijt, vanaf zes dagen voor tot twee dagen na de verwachte eisprong. Meestal is dit dus vanaf de tweede week, gedurende een tiental dagen. Duurt de cyclus langer, dan valt de vruchtbare periode later. Duurt de cyclus korter, dan valt de vruchtbare periode eerder.
Omdat de zaadjes van uw partner er een tijdje over doen eer ze het eitje bereiken, wordt het vanaf een dag na de eisprong zinloos om gemeenschap te hebben. Zaad heeft dan immers de tijd niet meer om het eitje op tijd te bereiken.

Hoe vaak vrijen?
Om te zorgen dat er genoeg sperma beschikbaar is, wordt rond de ovulatie om de andere dag gemeenschap aanbevolen, in plaats van elke dag. Dit advies wordt gegeven omdat bij mannen met een lage concentratie zaadcellen de concentratie hierdoor nog lager wordt, zodat de kans op bevruchting niet vergroot, maar eerder verkleind wordt. U mag natuurlijk meer vrijen, maar de kans om zwanger te worden wordt er niet groter op. Langer dan twee dagen wachten om zaad 'op te sparen' is niet nuttig, aangezien het ongebruikte zaad door het lichaam van de man wordt afgebroken. Om de twee tot drie dagen vrijen zou de kwaliteit van het sperma optimaal houden.

Hoe vrijen?
Of de vrijhouding een invloed heeft op de zangerschapskans, is niet helemaal duidelijk. Vaak wordt de zogenaamde ‘missionarishouding’ (waarbij de vrouw op haar rug ligt met de benen opgetrokken en de man bovenop haar ligt, met de hoofden aan dezelfde kant) aanbevolen omdat de penis hierbij het dichtst bij de baarmoeder komt. Ook ‘op zijn hondjes’ (waarbij de vrouw voorovergebogen zit en de man langs achter penetreert) zou een aanrader zijn voor wie zwanger wil worden. Minder geschikte standjes zijn die waarbij de vrouw bovenaan zit, of zittend of rechtstaand vrijen.
De man moet zorgen dat hij de penis tijdens de zaadlozing zo diep mogelijk in de vagina houdt, zodat er zo min mogelijk zaad wegdrupt. Na het terugtrekken van zijn penis, kan de man de schaamlippen van de vrouw zacht samendrukken om zoveel mogelijk zaad binnen te houden.
Na het orgasme van de man blijf u best nog even op de rug liggen, eventueel met een kussen onder de billen om het bekken naar achter te laten kantelen, zodat zwaartekracht het sperma kan helpen de weg naar de eileider te vinden.
Bij zowel mannen als vrouwen zou opwinding de kans op bevruchting vergroten. Hoe langer de man wordt opgewonden vóór de zaadlozing, hoe beter de kwaliteit van het zaad is. Vrouwen worden door opwinding vochtiger, wat de penetratie gemakkelijker en prettiger maakt. Ook zorgt het vocht voor betere voortbeweging van het zaad. Een orgasme van de vrouw zou de kans op zwangerschap verhogen door de samentrekkingen die ermee gepaard gaan.
Om de kans dat de eicel bevrucht wordt te vergroten, wordt het gebruik van douches of glijmiddelen direct voor de gemeenschap afgeraden. Het nemen van een douche of bad tijdens of vlak na de geslachtsgemeenschap kan de kans op bevruchting verkleinen. Met het wassen van de vagina wacht u best tot enkele uren na de geslachtsdaad.

Panikeer niet te snel als u niet meteen zwanger bent. Wanneer er na een jaar nog geen zwangerschap is opgetreden, is dat een goed moment om naar de huisarts te gaan. Dat geldt ook voor vrouwen boven de 35 die na een halfjaar actief proberen nog niet zwanger zijn.

zie ook artikel : De menstruele cyclus
ad


pub