Wanneer bent u vruchtbaar?

nieuws Voor koppels die zwanger willen worden, kan het belangrijk zijn om te weten wanneer de vrouw vruchtbaar is. De vrouw is enkel vruchtbaar in een relatief korte periode rond de eisprong. Uit onderzoek is gebleken dat een bevruchting vrijwel altijd optreedt in de periode van zes dagen voor de eisprong tot en met de dag van de eisprong zelf.
Als u een normale cyclus hebt van 28 dagen, vallen de vruchtbare dagen ongeveer in het midden (rond dag 14). De dag dat u ongesteld wordt (dit is de dag dat de menstruatie echt doorzet, dus niet de dagen daaraan voorafgaand waarop u misschien een paar druppeltjes verliest) is dag 1 van uw cyclus. Hebt u een lange of erg onvoorspelbare cyclus, dan is het moeilijker om de eisprong te bepalen.
Onderstaand schema is een voorbeeld van een cyclus van 28 dagen.

Sommige vrouwen weten wanneer ze ovuleren als gevolg van veranderingen in hun lichaam – steken in de onderbuik en/of een heldere, draderige vaginale afscheiding (van het baarmoederhalsslijm)...
Er bestaan ook enkele hulpmiddelen waarmee u de meest vruchtbare tijd kunt bepalen.

Temperatuurmethode
Noteer vanaf de eerste dag van uw cyclus tot de eerste dag van de daaropvolgende menstruatie dagelijks uw lichaamstemperatuur. Meet de temperatuur altijd op dezelfde plaats en rond hetzelfde tijdstip. Het is het verstandigst de temperatuur rectaal te meten, via de anus dus.
Voor de eisprong, in de eerste cyclusfase, is de lichaamstemperatuur iets lager. Rond de eisprong stijgt de temperatuur met tenminste 0,2°C. De eisprong heeft over het algemeen plaats in een periode van twee dagen vóór de temperatuursverhoging tot een dag erna. Het nadeel van de temperatuurmethode is dat u pas achteraf vaststelt dat de eisprong heeft plaatsgevonden. Om inzicht in uw cyclus te krijgen en het moment van eisprong te kunnen voorspellen, moet u de temperatuur dus gedurende enkele maanden registreren.

Speekseltest of Varentest
Tijdens de vruchtbare periode die begint 3-4 dagen vóór de eisprong tot 1-2 dagen erna, ontstaat er een verhoging van de concentratie van het oestrogeen hormoon. Dit heeft ook een verandering tot gevolg in de structuur van het speeksel en vaginaal vocht. Buiten de vruchtbaarheidsperiode is het speeksel/vocht zichtbaar als puntjes, terwijl tijdens de vruchtbare dagen het speeksel een zogenaamde "varen"-structuur vertoont die steeds dichter wordt naarmate het moment van de eisprong nadert. Er bestaan speciale testers in de vorm van een kleine zakmicroscoop om de structuur van het speeksel te bekijken. Ziet u kristalachtige streepjes of de eerste verschijnselen van een varenstructuur, dan zit u in uw vruchtbare periode. Door de toename van de ‘varendichtheid’ te meten, kunt u uw aanstaande eisprong zo dicht mogelijk benaderen. Het voordeel van deze test is dat hij informatie geeft over de periode vóór de eisprong, in tegenstelling tot de temperatuurmethode die alleen de eisprong zelf bevestigt.

Ovulatietest
De urine-ovulatietest spoort een verhoogd gehalte van LH (luteïniserend hormoon) in de urine op. Ongeveer één dag voor de eisprong produceert het lichaam een grotere hoeveelheid daarvan. U plast dagelijks rond hetzelfde tijdstip in een bekertje. Na enkele minuten kan u met een teststrookje het resultaat aflezen.
U moet de test uitvoeren tijdens de vier dagen voor de verwachte eisprong. Daarvoor moet u de gemiddelde lengte van uwmenstruatiecyclus berekenen. Indien u een onregelmatige cyclus heeft, ga u uit van de kortste cyclus. Duurt uw cyclus 26 dagen, dan begint u te testen op dag 10 (de dag dat uw menstruaties begonnen is dag 1). Duurt hij 27 dagen, dan begint u op dag 11, 28 dagen op dag 12, enz. Vanaf de dag dat u begonnen bent met testen, voert u elke dag een test uit. Ga door tot u een positief resultaat hebt. Dit kan meerdere dagen duren en dit kan per cyclus verschillend zijn. Als u een positief resultaat hebt, zal de ovulatie binnen 20 - 48 uur plaatsvinden.
Volg nauwgezet de gebruiksinstructies. Als u net gestopt bent met de pil of als u een hormonenkuur volgt om de eisprong te stimuleren, moet u rekening houden met mogelijke valse positieve resultaten.


Laatst bijgewerkt: februari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram