Wat kan u doen bij tandpijn?

Laatst bijgewerkt: January 2009 | 21 reacties

tips Acute tand- of kiespijn wordt meestal veroorzaakt door tandbederf (cariës) waardoor de tandzenuw wordt geprikkeld. Het kan ook gaan om een ontsteking van het tandvlees of van het zenuw- of wortelkanaal. Kiespijn kan ook worden veroorzaakt door een abces van de tand of een beschadiging aan de kaak, mond of tand. Soms kan kiespijn een bijverschijnsel zijn van een andere aandoening, zoals oorontsteking of een ontsteking van de neusbijholten (sinusitis). Kinderen kunnen behoorlijk last hebben van het doorkomen van tanden en kiezen. Door met uw vinger over het tandvlees van de baby te wrijven, kunt u misschien de irritatie verminderen. In de apotheek zijn ook speciale zalven of druppels die de pijn kunnen verlichten. Ook als de verstandskiezen doorkomen, kan tandpijn optreden.

Veel mensen ervaren tandpijn als een van de ergste pijnen, vooral omdat de pijn vaak zeurend aanwezig is of gepaard gaat met felle stekende pijnscheuten. Soms is er stekende pijn bij dichtbijten of tikken op het element. Ook warmte of kou kan felle stekende scheuten veroorzaken. Als de pijn zó fel is, gaat het vrijwel zeker om een tandzenuw die geïrriteerd wordt.
Ga bij kiespijn altijd naar de tandarts . Wacht niet tot het vanzelf overgaat. Indien u een abces vermoedt, moet u zo snel mogelijk een arts raadplegen.
In afwachting van een bezoek aan de tandarts, kan u zelf het volgende doen:
• Neem een pijnstiller zoals paracetamol (eventueel in een combinatiegeneesmiddel waaraan ook codeïne is toegevoegd) of een niet-steroïdale ontstekingsremmer zoals ibuprofen of naproxen. Respecteer nauwgezet de maximum dosis die op de bijsluiter wordt aangegeven.
• Kauw op een kruidnagel of dep de tand met kruidnagelolie. Dat verdooft de tandzenuw tijdelijk. Met de olie moet u voorzichtig zijn, het kan het tandvlees verbranden en u mag het niet inslikken.
• Ook deppen met alcohol kan tijdelijk enige verlichting bieden.
• Een gekneusd teentje knoflook op de ontstoken tand houden.
• Een koud kompres op de buitenkant van je wang vermindert zwelling.
• Sabbel op een ijsblokje of drink slokjes koud water.
• Spoel de mond met warm, lichtgezouten water of een zachte kruidenthee zoals kamille.
• Gebruik flossdraad als voedseldeeltjes vastzitten.
• De pijnlijke plek goed borstelen helpt soms.


verschenen op : 30/11/2010

21 reacties

Wat kan u doen bij tandpijn?

door anoniem, 1 May 2018 om 20:17

Ik heb heel veel zeer aan mijn ondertand Ik heb alles geprobeerd pijnstiller, gezouten water maar niks hept plz mensen help me

Wat kan u doen bij tandpijn?

door anoniem, 24 June 2017 om 11:03

Mijn zoontje val elf heeft vreselijke pijn in zn ondertand, we zijn bij de tandarts geweest, en op de foto is niets te zien. En hij zegt dat het verschuifpijn is, en het miss door griep komt. Weet iemand waarom hij dan maar last heeft van een tand?

Wat kan u doen bij tandpijn?

door Gio, 28 July 2016 om 22:37

Me voortanden doen gruwelijk veel zeer ik heb veel met zee zout gespoeld maar het blijft pijn doen zo erg dat ik er voor moet janken plzz help me met tips

Wat kan u doen bij tandpijn?

door anoniem, 23 April 2016 om 12:33

Mijn vulling is er uit en de tand brokkelt af nooit pijn nu opeens wel maar ik ben zo oooooh bang vande tandarts wat nu

Wat kan u doen bij tandpijn?

door ismail, 19 April 2016 om 12:54

er is een tand die eigenlijk zwart ziet wat betekent dit dan precies het doet nu wel enorm pijn de tandarts zei dat ik een afspraak moest maken bij de kaakchirurg die moet er namelijk af maar is er iets wat ik kan doen om de pijn te verminderen

bekijk alle 21 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt