Veiliger snowboarden

nieuws Vooral beginnende snowboarders worden het slachtoffer van ongevallen, ook al voeren ze minder gevaarlijke manoeuvres uit dan de gevorderde snowboarders: 25% van alle ongevallen gebeuren tijdens de eerste uitstap, meer dan 50% van de ongevallen gebeuren tijdens het eerste snowboard-seizoen. In vergelijking met ski waar vooral de knieën worden gekwetst, raken bij snowboarden vooral de bovenste ledematen (pols, schouders) en de enkels gekwetst. Als u een goede skiër bent houdt dat niet in dat u ook een goede snowboarder bent. Het kan geen kwaad om toch lessen te nemen om de juiste technieken te leren en het risico op verwondingen te verminderen.

Polsverwondingen
Door de instinctieve reactie om de handen uit te steken als u valt, komen polsverwondingen vaak voor. Probeer uzelf niet op te vangen met de handen, maar met de onderarmen en ellebogen. Als u achterover valt, hou dan de handen voor u en probeer op de ellebogen te landen. Die kunnen een veel hardere klap opvangen dan de polsen. Het is het beste om de armen dicht bij het lichaam te houden en te proberen uit te rollen om de klap over het hele lichaam te verdelen.
Polsbeschermers voorkomen lichte blessures. Breuken kunnen ze evenwel niet tegenhouden.

Enkels
U kan een enkelverwonding oplopen als u van opzij wordt geramd of zelf ergens tegen botst. Als u na een sprong niet goed neerkomt, riskeert u een zogenaamde 'snowboarders enkel', een breuk van het lateraal benig uitsteekseltje van het hielbeen.
Hoe 'softer' uw boots en hoe losser de bindingen zitten, hoe groter de kans dat u uw voet of enkel verwondt.

Knieën
Snowboarden is minder belastend voor de knieën dan skiën. De meeste knieblessures zijn het gevolg van een botsing of een plotselinge draai. Om deze verwondingen te voorkomen is het belangrijk dat u uw grenzen kent. Ook is het van groot belang dat uw knieën altijd gebogen zijn tijdens het snowboarden.
Hoe harder de schoenen en hoe strakker de bindingen zitten, hoe groter de kans dat u een knie verwondt.

Materiaal
- Om te leren en uw eerste stappen te zetten kiest u het best voor een ‘Freeride’ board. Hiermee leert u de basistechnieken. Later kan u in functie van wat u precies wilt doen, een ander snowboard kiezen.
- Gevorderde snowboarders dragen hard boots, te vergelijken met skiboots. Deze zijn stijf en beschermen het enkelgewricht goed. Beginners dragen beter soft boots. Die geven wat meer bewegingsruimte waardoor ze makkelijker kunnen manoeuvreren met hun snowboard.
- Als beginner moet u de bindingen vrij los laten om de knieën te sparen bij een val. Hoe beter u kan snowboarden, hoe vaster u de bindingen kan instellen.
- Draag pols-, elleboog- en kniebeschermers. Een heupbeschermer is ook van groot belang voor beginners die veel tijd op hun achterste zullen doorbrengen. Hij ziet eruit als een fietsbroek, maar dan met extra dikke voering op het achterste en de heupen
- Zogenaamde lichaamsprotectors afkomstig uit de motorcrosswereld, die ook rug, heupen en torso beschermen, worden steeds vaker gebruikt door gevorderde snowboarders.
- Een helm is zeker geen overbodige luxe. Snowboard helmen hebben meer versteviging aan de zijkant van het hoofd, omdat de grootste kans is dat u valt op de zijkant van het hoofd.
- Test dagelijks de bindings van het snowboard boots. Bij de minste scheur of slijtage laat u ze vervangen.
- Gebruik een vangriem, een elastisch koord dat om uw voorste been en binding is bevestigd. Het voorkomt dat het snowboard wegglijdt of wegvalt als de bindingen ineens loslaten.

Welke piste?
- Ga alleen snowboarden op pistes waar dat is toegelaten en die zijn aangepast aan uw niveau.
- Vermijd pistes met veel ijs en pistes waar heel veel volk is.
- Ga niet wild snowboarden.
- De halfpipe is de droom van alle snowboarders. Maar dit is echt niks voor beginners. De halfpipe kan u niet aan zonder perfecte controle over uw board.


Laatst bijgewerkt: januari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram