Ontgiftingspillen en –diëten zijn onzin

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Volgens een rapport van de British Dietetic Association en een studie van de Britse Voice of Young Science hebben ontgiftings- of detoxpillen en –kuren geen enkele zin.
Theorie achter dit soort kuren is dat het lichaam regelmatig moet gezuiverd worden van allerlei schadelijke afvalstoffen of ‘slakken’ die we via onze voeding, de omgeving, enz. binnenkrijgen. Men doelt dan op onder meer conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, suiker, nicotine, alcohol, koffie enz., maar ook op allerlei chemicaliën die in het lichaamsvet worden opgeslagen, zoals PCB’s, pesticiden en zware metalen. Volgens deze theorie zou het energieniveau van onze cellen verstoord worden door die afvalstoffen, waardoor de stofwisseling vertraagt zodanig dat vet niet meer goed wordt verbrand. Hierdoor worden we niet alleen dikker, maar kunnen ook allerlei vervelende ziektetoestanden ontstaan, zoals (chronische) vermoeidheid, futloosheid, hoofdpijn, stress, concentratieproblemen, een vale huid, enz.
‘Ontgiften’ of ‘ontslakken’ is dan nodig om de cellen te zuiveren, het energieniveau van ons lichaam te herstellen en onze gezondheid te bevorderen. Door drastisch af te vallen, wordt het probleem volgens dit principe verergerd, omdat dan de gifstoffen uit het lichaamsvet vrijkomen. De enige oplossing is lozen van het gif, zeggen zij.

Volgens de British Dietetic Association (BDA) heeft deze theorie geen enkele wetenschappelijke basis . Een gezond lichaam beschikt over de nodige capaciteiten om ongewenste stoffen buiten te houden en weg te werken. Wie gezond is, evenwichtig en gevarieerd eet en voldoende drinkt, kan op de natuurlijke en efficiënte afvalverwerking door het lichaam zelf rekenen. Er bestaat geen enkele kuur of geen enkel produkt om deze processen extra te stimuleren.
Volgens de studie van Voice of Young Science hebben pillen, supplementen of kruidenpreparaten die pretenderen om het lichaam te zuiveren van afvalstoffen of schadelijke chemische stoffen, geen enkele zin . Geen van de ondervraagde producenten kon betrouwbare wetenschappelijke gegevens voorleggen of zelfs maar het werkingsmechanisme van hun produkten documenteren.
De volledige studie is terug te vinden op:
www.senseaboutscience.org.uk/index.php/site/project/14/
The British Dietetic Association: www.bda.uk.com

Lees ook: Een reiniging via een ontslakkingskuur? Weinig zin.
Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy] Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten [copy]
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram