Mensen met slaaptekort hebben meer kans op verkoudheid

Laatst bijgewerkt: January 2009
man-angstig-80.jpg

nieuws Mensen die minder dan zeven uur per nacht slapen, krijgen sneller een verkoudheid of griep dan mensen die meer dan acht uur slapen. Een slaaptekort beïnvloedt de werking van het immuunsysteem en zorgt dat het lichaam minder in staat is om een virus te bestrijden. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek gepubliceerd in het vakblad Archives of Internal Medicine. De onderzoekers vroegen naar de nachtrust van 153 gezonde mannen en vrouwen van gemiddeld 37 jaar oud. Na een uitgebreid interview over hun slaapgewoonten kregen de proefpersonen een verkoudheidsvirus (rhinovirus) toegediend. Vervolgens werden ze vijf dagen in quarantaine gehouden en moesten de vrijwilligers elk signaal van verkoudheid rapporteren. Daarna werden monsters van de inhoud van de neus genomen.

Achtentwintig dagen na blootstelling aan een rhinovirus werd bloed afgenomen bij de proefpersonen om te onderzoeken of het lichaam antistoffen had aangemaakt. Het virus infecteerde 135 van de 153 mensen (88,2 procent). Personen die minder dan zeven uur per nacht haalden, werden bijna drie keer zo vaak ziek als mensen die aan acht uur kwamen. Bij een nadere analyse bleek de boosdoener echter niet een korte, als wel een inefficiënte nachtrust. Het kwetsbaarst bleken namelijk mensen die lang wakker lagen. Wie van de in bed doorgebrachte tijd minder dan 92 procent sliep, was 5,5 keer zo vatbaar als iemand die 98 procent of meer van de tijd sliep. Het gevonden verband bleef bestaan wanneer de onderzoekers rekening hielden met factoren zoals leeftijd, geslacht, stress, rookgedrag, enz. Of iemand zich uitgerust voelde, voorspelde niet of diegene verkouden zou worden.
Alhoewel men enkele vragen kan stellen bij dit onderzoek (hoe wisten de proefpersonen of ze efficiënt sliepen? De gebruikte virusdosissen waren veel hoger dan normaal voorkomen) is het toch aannemelijk dat slaapgebrek de vatbaarheid voor een verkoudheid, griep en andere infecties vergroot.


verschenen op : 02/02/2009
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt