Ook bier zou beschermen tegen hartziekten

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

nieuws Dat wijn (in kleine hoeveelheden weliswaar) beschermt tegen hart- en vaatziekten is intussen door tal van onderzoeken bevestigd. Nu blijkt dat ook bier gezond zou zijn voor het hart. Bier bevat namelijk foliumzuur of vitamine B9, dat vooral voorkomt in lever en verse groenten, maar ook in biergist.
Een onderzoek dat werd gepubliceerd in het julinummer van het European Journal of Clinical Nutrition mat bij 543 mensen het gehalte foliumzuur, vit. B6 en B12, drie vitamines waarvan is bewezen dat ze het homocysteinegehalte in het bloed verlagen. Homocysteïne speelt een rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten. De personen die meer dan 196g pure alcohol uit bier week dronken, bleken de hoogste gehaltes foliumzuur end e laagste gehaltes homocysteine te hebben. Volgens de onderzoekers zou een matige bierconsumptie (2 à 3 glazen per dag) het homocysteinegehalte op peil kunnen houden dank zij het in bier aanwezige foliumzuur.
Het moet wel worden aangestipt dat het onderzoek gebeurde aan de Universiteit van Charles in Pilsen, de bierhoofdstad van Tsjechië…

Bron: European Journal of Clinical Nutrition 2001, 605-609.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram