Hoe slaapt je baby het best?

nieuws Wiegendood is het onverwacht overlijden van een gezonde baby, meestal tijdens de slaap. Het treft voornamelijk baby’s in het eerst levensjaar. Niemand weet precies waarom en hoe wiegendood zich voordoet. Er zijn allerlei risicofactoren ontdekt die, meestal in combinatie met elkaar, hiertoe kunnen leiden. Als je bepaalde adviezen in acht neemt, is het mogelijk om de risico voor wiegendood tot een minimum te beperken.

Je baby moet altijd op de rug slapen.
Het veiligst slaapt een baby op de rug. De eerste twee weken mag een zuigeling wel op de zij gelegd worden. Na de tweede week verdient de rugligging de voorkeur want vanaf deze leeftijd kan de baby makkelijk van de zij op de buik rollen, wat de kans op wiegendood doet toenemen. Leg je baby nooit op de buik te slapen, ook niet voor één keer. Soms kan er een reden zijn om van dit advies af te wijken. Dit krijg je dan van je arts te horen.
Als je baby wakker is (en er iemand bij is) moet hij wel regelmatig op de buik. Buikligging is heel belangrijk voor een goede (motorische) ontwikkeling.

Een veilig bed of wieg
• De voorkeur gaat uit naar een ledikant met luchtdoorlatende zijwanden, waarbij de ruimte tussen eventuele spijltjes niet meer mag zijn dan 7 cm en de spijltjes van boven naar beneden doorlopen.
• Gebruik geen kussen, hoofd- en zijwandbeschermers, zeiltjes en plastic matrashoezen ( om te voorkomen dat er adembelemmering optreedt en ook om te voorkomen dat er te veel uitgeademde lucht weer wordt ingeademd).
• Gebruik geen tuigjes en koorden in het ledikant ( om verstrengeling te voorkomen).
• Zorg dat er max. 2 cm ruimte zit tussen matras en ledikant. De matras moet stevig en goed passend zijn, en minimaal 8 cm dik. Een waterbed is niet geschikt voor een baby.

• Tot de leeftijd van één jaar:
o kies je een bed met een latten- of rasterbodem;
o gebruik je geen dekbed;
o kies je een matrasovertrek van ventileerbaar materiaal, bv. katoen (geen plastic).

• Kies een slaapzak met armsgaten die aangepast is aan de leeftijd van het kind. Eventueel kan je in plaats van een slaapzak een laken en een deken gebruiken. Leg het kind met de voetjes tegen het voeteneinde van het bed, zodat het niet onder de lakens schuift, maar vermijd dubbel slaan van het beddengoed. Katoenen dekens zijn het meest geschikt. Bij allergieën in de familie verdienen synthetische dekentjes de voorkeur.

Niet te warm
Voorkom dat je baby te warm ligt. Hou de temperatuur van de slaapomgeving op 18 °C. Alleen tijdens de eerste 8 weken is 18 – 20 °C aanbevolen.
Dek een baby die koorts heeft minder toe zodat hij de warmte goed kwijt kan. Kleed je baby overdag niet te warm aan. Aan de voetjes van je baby kun je controleren of hij het te warm of te koud heeft.

Laat je baby niet mee roken.
Houd de babykamer rookvrij, maar vermijd ook in andere omstandigheden passief roken bij de baby ( in de auto, in een restaurant, etc.). Roken, tijdens de zwangerschap en erna, is slecht voor moeder en kind. Niet alleen loopt het risico op wiegendood op, maar ook het risico voor longaandoeningen bij de baby, m.n. astma.
Lucht (ook wanneer je nooit rookt) regelmatig de babykamer.

Pas op voor bepaalde geneesmiddelen.
Geef je baby geen medicijnen met een slaapverwekende bijwerking (bijv. bepaalde hoestremmende middelen).
Moeders die borstvoeding geven, moeten deze medicijnen ook vermijden. Bij medicijngebruik lees altijd de bijsluiter. Bij twijfel raadpleeg je huisarts of apotheker.

Geef bij voorkeur borstvoeding. Geef een fopspeen om te slapen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat een fopspeen tijdens het slapen het risico van wiegendood verlaagt. Gebruik bij borstvoeding alleen een fopspeen als het voeden zonder problemen verloopt. Zorg altijd voor schone spenen. Bouw na een half jaar af tot alleen voor het inslapen.

Lees ook: Wat is wiegendood?

bron: Kind en Gezin

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram