Wanneer is uw Body Mass Index (BMI) te hoog?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws 1 Belg op 2 is te zwaar. Ook 15% van onze kinderen weegt te veel, en dit percentage gaat in stijgende lijn. Zwaarlijvigheid is vaak de oorzaak van hart- en vaatziekten, suikerziekte en zelfs bepaalde kankers. Een gewichtsverlies van 10 % levert gemiddeld een vermindering van de totale mortaliteit met 20 %, een daling van de mortaliteit door diabetes met 30 % en een daling van de mortaliteit door kanker met 40 %.
De Body Mass Index (BMI) is een goede indicator om te controleren of het goed zit met het gewicht of niet. Aan de hand van de Body Mass Index kan men de vetmassa in het lichaam schatten op basis van het lichaamsgewicht en de lengte.


BMI = lichaamsgewicht (kg) / (lengte (m) x lengte (m))

of: lichaamsgewicht (kg)
__________________
(lengte (m) x lengte (m))

Ondergewicht --> < 18,5
Normaal gewicht gewicht --> 18,5 – 24,9
Overgewicht --> 25 – 29,9
Obesitas --> > 30

De BMI-formule geldt voor iedereen tussen 18 en 65 jaar – dus niet voor kinderen - en ook niet voor zwangere vrouwen.

Bij overgewicht (= een BMI tussen 25-29,9) of een middelomtrek boven 88 cm voor vrouwen en 102 cm voor mannen, wordt aangeraden om op uw gewicht te letten en zeker niet meer aan te komen. Wanneer u ook een verhoogd risico op een hart-of vaataandoening hebt (een verhoogde bloeddruk, een te hoog LDL-cholesterol en/of te laag HDL-cholesterol, hartziekten in de familie), wanneer u lijdt aan diabetes of wanneer u ouder bent dan 45 jaar voor mannen of 55 jaar voor vrouwen, dan zal uw arts u waarschijnlijk aanraden om te vermageren. Bij een BMI boven 27 zal hij u eventueel ook een geneesmiddel (orlistat of sibutramine) voorschrijven om uw vermageringsregime te ondersteunen.
Bij obesitas (= BMI boven 30) of een middelomtrek boven 88 cm voor vrouwen en 102 cm voor mannen en andere risicofactoren (zoals hart- en vaatziekten, diabetes, enz.), is het ten zeerste aanbevolen om minstens 10% af te vallen. Bij een BMI boven 40 of boven 35 met andere risicofactoren, zal eventueel een operatie (bijvoorbeeld een maagband of een maagverkleining) aangeraden worden.






pub