ad

Hoe voorkom je Bronchiolitis?

Laatst bijgewerkt: december 2008

nieuws Bronchiolitis is een zeer besmettelijke, seizoensgebonden virale infectie van de onderste luchtwegen, ter hoogte van de bronchioli (de kleinste buisjes die naar de longblaasjes voeren). De ziekte komt vooral in de wintermaanden voor. Ze begint meestal met een lopende neus, droge hoest en een beetje koorts. De volgende dagen neemt de hoest toe en komen er slijmen. Door de opstapeling van slijmen in de kleine luchtwegen (de bronchi) kunnen ook ademhalingsmoeilijkheden optreden. Een piepende ademhaling is kenmerkend voor bronchiolitis bij zuigelingen.
Elk kind jonger dan 2 jaar kan bronchiolitis oplopen. De infectie komt vaak voor en kent meestal een gunstig verloop maar voor de allerkleinsten en voor kwetsbare kinderen (zoals prematturtjes, kinderen met een long- of hartaandoening...) kan bronchiolitis toch gevaarlijk zijn. Dit is de belangrijkste oorzaak van hospitalisatie van baby’s. Elk jaar zijn er in ons land ongeveer 15.000 baby’s die in de wintermaanden het bronchiolitis virus krijgen.

Hoe wordt bronchiolitis overgedragen?
Het RSV-virus is zeer besmettelijk en wordt overdragen via speekseldruppeltjes die vrijkomen bij niezen of hoesten of via zwevende stofdeeltjes in de lucht, door contact met besmette personen en door contact met een besmet oppervlak of voorwerp.

Preventieve maatregelen
* de handen wassen alvorens en nadat men een ziek kind verzorgt (met eenvoudige zeep kan het virus al onwerkzaam worden gemaakt),
* rokerige ruimten en roken in het bijzijn van het kind vermijden,
* fopspenen, kopjes, glas of bestek van een ziek kind niet in de mond nemen,
* een gezond kind niet in dezelfde kamer als een ziek kind laten slapen,
* Vermijd, indien mogelijk, kinderdagverblijven. Neem het kind gedurende het RSV-seizoen niet mee naar openbare plaatsen
* verkouden broers en zusjes geven best geen kus aan de baby,
* het speelgoed van een ziek kind regelmatig afwassen met zeep;
* geen bevuilde zakdoeken laten slingeren, gebruik bij voorkeur wegwerpzakdoeken;
* regelmatig het stof afnemen,
* overdag de overgordijnen openen want zonlicht doodt bacteriën, zelfs doorheen het venster,
* de kamer van het kind dagelijks verluchten en de temperatuur onder de 19°C houden,
* Bij kinderen die een groot risico op een RSV-infectie lopen (vooral prematuren en baby’s met ademhalingsproblemen) kan de kinderarts beslissen om maandelijks een preventieve intramusculaire injectie met een humaan antilichaam toe te dienen. Voor de meeste risicopatiëntjes wordt deze behandeling terugbetaald.

Meer info
www.bronchio.be

Lees ook: Bronchiolitis
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub