Whiplash door autostoel

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Vier van de vijf autostoelen zijn niet whiplashproof. Dat is onderzocht door Euro NCAP, waarin Europese overheden en consumentenorganisaties samenwerken.
Het instituut onderzocht de voorste zitplaatsen van 30 populaire auto’s. Uit de test blijkt onder meer dat de hoofdsteunen en het bevestigingssysteem van autostoelen vaak niet voldoen.
Euro NCAP roept autofabrikanten op betere stoelen en hoofdsteunen te ontwerpen. Verschillende onderdelen maakten deel uit van deze test. Zo is onder andere bekeken hoe de stand van een stoel zich houdt gedurende een botsing. Tevens is bij de verschillende soorten en posities van botsingen in kaart gebracht hoe deze positie gehandhaafd bleef.

Een whiplash ontstaat door de enorm snelle beweging die hoofd en nek maken tijdens een botsing. Met een enorme snelheid wordt het hoofd eerst naar voren en daarna naar achteren geklapt, met veelal een whiplash als gevolg.
Een whiplash is één van de meest voorkomende letsels die men oploopt tijdens een verkeersongeval, veelal veroorzaakt door een kop-staart botsing. Wanneer deze letselschade kan worden voorkomen wordt een zeer vervelende nasleep van een ongeluk voorkomen.

zie ook artikel : Soorten rugpijn (2): Aspecifieke nekpijn en whiplash


pub