Belg poetst te weinig de tanden

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Tandartsen raden aan om de tanden minstens tweemaal per dag twee minuten lang te poetsen. Een advies dat door de meerderheid van de Belgen niet wordt opgevolgd. Volgens een onderzoek van Aquafresh poetst minder dan de helft van de Belgen tweemaal per dag de tanden. 4% van de ondervraagde Belgen geeft toe slechts één of twee keer per week zijn tanden een schrobbeurt te geven. 17% van de Belgen poetst zijn tanden in minder dan een minuut. 8% van de Belgen verzorgt de tanden in de douche en 3% tijdens het uitkiezen van hun outfit. Heel wat Belgen (11%) geven toe dat ze hun tanden poetsen op het toilet.
Terwijl de Belg steevast na het avondeten de tanden poetst, is die gewoonte na het ontbijt heel wat minder goed ingeburgerd. De Belg poetst zijn tanden gewoonlijk bij het opstaan, dus nog voor hij plaats neemt aan de ontbijttafel. Dat is het geval voor 44% van de Vlamingen die de tanden ’s ochtends poetst, tegenover slechts 34% van de Walen; zij wachten massaal tot na het ontbijt.
75% van de Belgen blijkt systematisch ook de achterzijde van de tanden te poetsen. Anderzijds, en dat lijken maar weinigen te weten, moet ook de tong worden gepoetst. En daar knelt het schoentje blijkbaar: 60% van de Belgen en 52% van de Nederlanders vergeet de tong gewoonweg.
De aanbeveling om de tandenborstel om de drie maanden te vervangen wordt evenmin goed opgevolgd: 3 op 10 Walen wacht doorgaans vier maanden of langer eer ze hun oud exemplaar vervangen, bij de Vlamingen wacht meer dan 4 op 10 ten minste vier maanden of langer vooraleer ze een nieuwe tandenborstel inwijden. 57% van de Belgen, tegenover 45% van de Nederlanders, verkiest de traditionele tandenborstel boven de elektrische variant. Tandartsen raden aan om iedere drie maand de traditionele tandenborstel te vervangen.
Een bezoek aan de tandarts om de zes maanden is raadzaam. Slechts 31% van de ondervraagde Belgen gaat tweemaal per jaar langs bij de tandarts, tegenover 65% van de Nederlanders die zich meer bewust lijken van het belang om hun gebit regelmatig te laten opvolgen. 68% van de Vlamingen bezoekt hun tandarts minder dan tweemaal per jaar, wat ook het geval is voor 70% van de Walen. Verontrustend is dat 9% van de Belgen toegeeft hun tandarts minder dan 1 keer om de drie jaar te bezoeken.
Nog meer verontrustend is de vaststelling dat 27% van de Walen en 24% van de Vlamingen verklaart de tandarts enkel op te zoeken bij tandpijn. En het kan nog erger: 40% van de Vlamingen en 32% van de Walen wacht tot de pijn onhoudbaar wordt voor ze een afspraak bij de tandarts maken. Hoe tegenstrijdig dit ook mag lijken is 74% van de ondervraagde Walen overtuigd van het spreekwoord “beter voorkomen dan genezen”, tegenover een groep van 94% van de Vlamingen.


pub