Falend anticonceptiegebruik vaak oorzaak abortus

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Twee derde van alle vrouwen die abortus heeft laten plegen, had ook de pil of een condoom gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Een derde heeft zich niet beschermd. Dat concludeert de Rutgers Nisso Groep in een onderzoek naar abortussen in 2007.
In 2007 onderging 8,6 op de 1.000 vrouwen in de leeftijd van 15 tot en met 44 jaar een abortus. Ook het abortuscijfer van tieners is stabiel: het gaat om 7,4 op de 1.000 meisjes van 15 tot en met 19 jaar. Toch is het zorgwekkend dat bij twee derde van de abortuscliëntes, waaronder veel tienermeisjes en allochtone vrouwen, de pil of het condoom de zwangerschap niet heeft kunnen voorkomen. De oorzaak is meestal een verkeerd gebruik van pil en condoom. Met meer kennis over gebruikersfouten kunnen meer ongewenste zwangerschappen worden voorkomen.
Allochtone vrouwen, jonge vrouwen en vrouwen met een eerdere abortuservaring hebben meer kans op een abortus. Allochtone vrouwen hebben vaker dan autochtone vrouwen meerdere abortussen gehad.
De Rutgers Nisso Groep acht het van belang om, nadat een vrouw een abortus heeft laten uitvoeren, in de abortushulpverlening meer aandacht te besteden aan anticonceptiekeuze en anticonceptiegebruik om herhaling te voorkomen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram