ad

Slaaptekort verhoogt risico op diabetes

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Slaaptekort leidt er niet alleen toe dat men de volgende dag slaperig is maar verhoogt ook het risico op diabetes, zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat vorige week werd voorgesteld op het jaarcogres van de American Diabetes Association.
Een regelmatig slaaptekort kan leiden tot een insuline-resistentie waardoor het lichaam ongevoelig wordt voor insuline en de bevoorrading van de cellen met glucose verstoord wordt. Dit kan aanleiding geven tot zwaarlijvigheid, een verhoogde bloeddruk en diabetes type 2. Het effect van een chronisch slaaptekort is volgens de onderzoekers even groot als het effect van de leeftijd op de insuline-resistentie en nagenoeg even belangrijk als andere risicofactoren zoals gebrek aan lichaamsbeweging, chronische stress en een onevenwichtige voeding.
Volgens de studie scheidden mensen die gedurende 8 dagen ong. 5,2 uren per nacht sliepen gemiddeld 50% meer insuline af dan leeftijdsgenoten die gemiddeld 8 uur sliepen en nam de insuline-resistentie met 40% toe.
ad


pub