Wanneer mag een ziekenhuis ereloonsupplementen aanrekenen?

nieuws Of een arts al dan niet ereloonsupplementen mag aanrekenen bovenop het wettelijk honorarium dat volledig door de ziekteverzekering wordt terugbetaald, hangt af van het statuut van de arts (of hij al dan niet verbonden of geconventioneerd is) en van het type kamer. De wet legt geen maximum op voor ereloonsupplementen. Elk ziekenhuis bepaalt zelf maxima per kamertype, in overleg met de artsen die er werken. Informeer bij opname in het ziekenhuis altijd naar de eventuele ereloonsupplementen. Die moeten vermeld worden op het opnameformulier. Sommige ziekenhuizen vermelden ze ook op hun website.
Via uw ziekenfonds (of op de website van uw ziekenfonds) kan u ook nagaan welke artsen/ziekenhuizen al dan niet geconventioneerd zijn, en welke ereloonsupplementen aangerekend worden. Die kunnen zeer sterk verschillen van ziekenhuis tot ziekenhuis, en binnen eenzelfde ziekenhuis zelfs van arts tot arts. Een ereloonsupplement van 100%-200% of 300% betekent dat u zelf één, twee of drie maal het bedrag moet betalen dat het ziekenfonds terugbetaalt. Soms worden die supplementen wel terugbetaald door uw private hospitalisatieverzekering. Informeer vooraf bij uw verzekeraar.

Gemeenschappelijke kamer of tweepersoonskamer
Een zogenaamd verbonden of geconventioneerd arts (die de conventie artsen-ziekenfondsen heeft ondertekend), mag nooit een ereloonsupplement aanrekenen voor patienten in een gemeenschappelijke kamer of een tweepersoonskamer.
Niet-geconventioneerd artsen mogen wel ereloonsupplementen aanrekenen, behalve:
• voor personen met de verhoogde tegemoetkoming (en hun personen ten laste);
• voor personen die erkend zijn als chronisch ziek;
• voor patiënten met een tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal;
• voor patiënten die een palliatieve tegemoetkoming ontvangen of opgenomen zijn in een palliatieve afdeling van het ziekenhuis;
• bij opname in een tweepersoonskamer omwille van dienstnoodwendigheden;
• bij opname in een tweepersoonskamer omdat er geen gemeenschappelijke kamer beschikbaar is;
• bij opname op de spoedafdeling of de afdeling intensieve zorg.
• bij opname van een kind met een begeleidende ouder.

Eenpersoonskamer
Verblijft u in eenpersoonskamer dan mag élke arts een ereloonsupplement aanrekenen, behalve:
• indien de gezondheidstoestand van de patiënt een eenpersoonskamer vereist;
• bij opname in een eenpersoonskamer omdat er geen ander kamertype beschikbaar is;
• bij opname op de spoedafdeling of de afdeling intensieve zorg;
• bij opname van een kind met een begeleidende ouder en indien de ouder geen document ondertekende waarin uitdrukkelijk een eenpersoonskamer wordt gevraagd.

Universitaire ziekenhuizen
Universitaire ziekenhuizen moeten de conventietarieven toepassen voor alle artsen. Dit heeft als gevolg dat aan patiënten in een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer geen ereloonsupplementen mogen worden gevraagd.


Laatst bijgewerkt: november 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram