ad

Vezelrijke voeding kan kankerrisico met 40% doen dalen

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Een vezelrijke voeding (fruit, groenten, graanproducten…) kan het risico op dodelijke kankers - vooral rectale en dikke darmkanker met 40% doen dalen, zo stelden wetenschappers van Dunn Human Nutrition Unit at Cambridge University op de European Conference on Nutrition and Care in Lyon eerder deze maand.
De onderzoekers analyseerden de medische gegevens van meer dan 400.000 mensen uit 9 landen, waarmee dit de grootste studie aller tijden is over de relatie tussen voeding en kanker. De experts geloven dat ong. 30% van alle kankers in het geïndustrialiseerde westen op een of andere manier te maken hebben met onze voeding en kunnen worden vermeden door een evenwichter eetpatroon. Dat betekent o.m. minimaal 5 porties groenten en fruit per dag.
Een paar andere gegevens uit het onderzoek:
- De onderzoekers stelden een lager risico op dikke darmkanker vast bij mensen die veel vis eten en een verhoogd risico bij mensen die veel bereide vleesproducten zoals salami, hesp en spek eten.
- Mensen die dagelijks een pakje sigaretten roken én meer dan een fles drinken hebben tot 50 keer meer kans op keelkanker.
- Kip heeft geen negatief en misschien zelfs een positief effect op het kankerrisico. Rood vlees zou slechts tot een geringe verhoging van het risico op dikke darmkanker leiden.
ad


pub