Veilig vrijen na 50 jaar

nieuws Seksueel overdraagbare aandoeningen of infecties (SOA) zijn geen ‘privilegie’ van jongeren. Ze kunnen iedereen treffen. Onderzoek in Engeland wees bijvoorbeeld uit dat het aantal 45-plussers met genitale wratten de voorbije tien jaar met meer dan 50% is toegenomen.
Indien u wel eens vreemd gaat, en zeker wanneer u een prostituee bezoekt, doet u er best aan om de nodige voorzorgen te nemen. Ook als uw vaste partner een soa heeft opgelopen, moet u zich beschermen en indien nodig laten behandelen. Indien u vreest een soa te hebben opgelopen, is het belangrijk om uw partner hiervan in te lichten en in afwachting van een onderzoek en een eventuele behandeling, veilig te vrijen.
Correct condoomgebruik biedt een goede bescherming tegen de belangrijkste soa zoals hiv, chlamydia en gonorroe. Het condoom beschermt niet volledig tegen herpes, syfilis of schaamluizen. Tegen hepatitis B kan u zich laten vaccineren. Zo'n vaccinatie gebeurt in drie keer, één basisvaccinatie gevolgd door twee herhalingen.
• Om er zeker van te zijn dat u een condoom van goede kwaliteit koopt, moet u ervoor zorgen dat er een CE-label op de verpakking staat.
• Condooms variëren in maat: van extra small tot extra large. De maten verschillen per fabrikant. Het belangrijkste is om een goed passend condoom te gebruiken. Een te ruim condoom glijdt gemakkelijk af, terwijl een te krap condoom niet prettig voelt en ook sneller scheurt.
• Indien u of uw partner allergisch bent aan rubber, dan moet u een synthetische condoom gebruiken. Condooms van schapendarm, de zogenaamde huidcondooms, zijn niet rekbaar en bieden geen bescherming tegen SOA. Ze zijn uitsluitend geschikt als anti-conceptivum.
• Slordig aanbrengen van het condoom, niet op tijd terugtrekken na de zaadlozing, scherpe nagels, enz. brengen de betrouwbaarheid ernstig in gevaar.
• Condooms die jarenlang in de kast blijven liggen bieden geen goede bescherming. Ze zijn immers gemaakt uit rubber dat langzaam vergaat. Eenmaal de houdbaarheidsdatum is vervallen, bieden condooms geen goede bescherming meer en gooit u ze beter weg. Normaal kunnen ze een vijftal jaren worden bewaard.
• Condooms kunnen maximaal een vijftal weken bewaard worden in uw portefeuille. Door de wrijving en druk kan de verpakking makkelijk beschadigd raken waardoor het condoom kan uitdrogen waardoor ze makkelijker scheuren. Het best bewaart u condooms op een koele en droge plaats. Als u op stap gaat en u steekt condooms op zak, houd ze dan uit de buurt van scherpe voorwerpen zoals autosleutels. Ook in het handschoenkastje van de auto kunnen condooms slechts een beperkte tijd bewaard worden.
• Gebruik een condoom slechts één keer.
• Bij anale seks is het gebruik van voldoende glijmiddel op waterbasis even belangrijk als het gebruiken van een condoom. Het glijmiddel voorkomt dat het condoom gaat scheuren. Ook bij vaginale seks kan het gebruik van extra glijmiddel soms aangewezen zijn. Glijmiddelen op basis van olie (babyolie, vaseline,..) tasten de kwaliteit van het condoom aan waardoor het poreus wordt en sneller scheurt.
Meer info: www.sensoa.be


Laatst bijgewerkt: oktober 2008

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram