Fruit: schillen hoeft niet

Laatst bijgewerkt: juni 2011

nieuws In fruit kunnen resten bestrijdingsmiddelen voorkomen. Het risico daarvan voor de gezondheid is zeer gering. Te weinig fruit eten is veel ongezonder. Het helpt niet om het fruit te schillen om die restanten van bestrijdingsmiddelen te verwijderen. Veel bestrijdingsmiddelen trekken verder dan de schil. Daarom is het niet nodig om het fruit te schillen. Wie de kans op resten bestrijdingsmiddelen zo klein mogelijk wil maken, kan het beste kiezen voor biologisch fruit .
De schil bevat bovendien voedingsvezels en heel wat vitamines en mineralen. Zo bevat de schil van een appel twee tot zes keer meer polyfenolen en twee tot drie keer meer flavonoïden dan het vruchtvlees (afhankelijk van het appelras). De antioxidantactiviteit van de schil is dan ook veel groter (twee tot zes keer) dan van het vruchtvlees. Wilt u toch liever de schil eraf, gebruik dan alleszins een dunschiller.

Vanwege de hygiëne is wassen wel verstandig. Gebruik bij voorkeur lauw water en spoel het fruit af. Laat het niet in het water liggen. Om dezelfde reden is het aan te raden om in zuidelijke landen met een minder goede hygiëne het fruit toch te schillen.
Gooi beschimmeld fruit weg, ook als er maar één plekje aangedaan lijkt. Schimmel kan zich namelijk makkelijk verspreiden en is niet altijd zichtbaar. Rotte plekken kun je wegsnijden. De rest van het fruit kun je dan nog eten.


Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram