Brandveilige huishoudapparaten

Laatst bijgewerkt: september 2008

nieuws Bijna alle elektrische apparaten worden warm in het gebruik. Iets om rekening mee te houden als u een TV, versterker, videorecorder, PC, oven, magnetron of halogeenspotjes inbouwt. Laat daarom voldoende ruimte vrij rondom uw inbouwapparatuur, zodat de warmte goed weg kan.
Apparaten waarin een ventilator zit om oververhitting te voorkomen vragen extra aandacht. Vooral wanneer zich in het apparaat stof heeft opgehoopt, waardoor warmte niet goed weg kan, ligt het gevaar van brand op de loer. Het gaat hier onder meer om drogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, printers en föhns. Het is dus heel belangrijk om deze apparaten goed te onderhouden en nooit een kapot apparaat te gebruiken.

De droogkast staat met stip op de eerste plaats van elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken. Dat komt omdat hete lucht en stof een 'ideale' combinatie vormen.
* Maak de filter van de droogkast na iedere wasbeurt (maximaal na drie wasbeurten) stofvrij.
* Maak de luchtafvoerslang van uw droger één keer per jaar stofvrij. Door een verstopte slang raakt de droger oververhit en kan brand ontstaan.
* Een droogkast moet eens in de vijf jaar van binnen grondig worden schoongemaakt door een vakman.
* Laat de droogkast liever niet draaien als u niet thuis bent.

TV: Zet de tv helemaal uit (niet op stand-by) als er niemand naar kijkt. Als u tv kijkt, worden bepaalde onderdelen in de tv heet. Die onderdelen krijgen geen kans om af te koelen als u de tv op stand-by laat staan.

Halogeenspotjes: Plaats halogeenverlichting niet te dicht bij gordijnen en meubels. Door langdurige verhitting kunnen die spontaan in brand vliegen. Bij inbouw in een verlaagd plafond moet de warmte goed weg kunnen. Zorg voor voldoende ruimte tussen plafond en verlaagd plafond. Informeer bij de aanschaf van inbouwspots altijd of ze geschikt zijn om in te bouwen in een houten of kunststof plafond.

Rol een kabelhaspel altijd helemaal uit als u er een elektrisch apparaat op aansluit. Een opgerold snoer in een haspel wordt warm, waardoor het isolatiemateriaal smelt. Grote stroomverbruikers (elektrische frituurpannen of elektrische kacheltjes) kunt u beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.


Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten Passiflora forte – Rustgevend bij stressmomenten
A.Vogel

Vind rust in tijden van stress en spanning met de combinatie van ontspannende planten.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram