ad

Waarom kraantjeswater beter is dan flessenwater

Laatst bijgewerkt: september 2008
water-drinken.jpg

nieuws Belgen kopen steeds meer flessenwater. En toch is kraantjeswater in alle opzichten beter.

Er bestaan vier types flessenwater:
Tafelwater: dit is gewoon water uit de kraan dat gebotteld is. De chloor is door verdamping verwijderd.
Bronwater: is afkomstig van bekende bronnen. Het water wordt na een bacteriologisch onderzoek meteen gebotteld en mag niet behandeld worden. Dit water moet aan de normen voor leidingwater beantwoorden.
Mineraal water: wordt geacht therapeutische eigenschappen te bezitten door de aanwezigheid van allerlei mineralen zoals Calcium, Magnesium, enz. Dit water moet niet aan de normen van leidingwater voldoen. Enkele onder hen bevatten zelfs zoveel mineralen dat ze niet voor dagelijks gebruik geschikt zijn.
Koolzuurhoudend water: is afkomstig van een bron die van nature koolzuur bevat. Het water kan ook koolzuurhoudend gemaakt worden door toevoeging van zuiver koolzuurgas.

Leidingwater is ten eerste veel goedkoper: flessenwater is 150 tot 500 keer zo duur als kraantjeswater.
Kraantjeswater is ten tweede beter voor het milieu. Het schoonmaken, transporteren en produceren van de flessen kost veel energie. Vooral de wegwerpflessen zijn een belasting voor het milieu.
Flessenwater is in de geïndustrialiseerde landen tenslotte niet zuiverder of gezonder dan het kraantjeswater. Leidingwater wordt continu gecontroleerd op de aanwezigheid van 61 chemische stoffen en zware metalen – én op zijn biologische zuiverheid. Omdat mineraal water therapeutische eigenschappen claimt, moet het niet aan dezelfde eisen voldoen voor het op de markt komt (behalve de flessenwaters die door de Hoge Gezondheidsraad als geschikt voor babyvoeding zijn bevonden). Uit een recente test van Test Aankoop bleek zelfs dat één op de vier merken van flessenwater niet geschikt is voor dagelijkse consumptie vanwege het te hoge fluor-, sulfaat- en/of natriumgehalte. Bovendien bestaat de kans dat flessenwater eens geopend te veel bacteriën bevat wanneer het te warm of te lang wordt bewaard. Geopende flessen zouden bewaard worden bij 4°C en mogen niet langer dan 24 uur bewaard worden.
Aan leidingwater wordt een minieme hoeveelheid chloor (maximaal 0.25 mg/l) toegevoegd om te beletten dat ziektekiemen door het water verspreid worden. Dit is heel weinig en niet schadelijk voor de gezondheid.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad


pub