Oordopjes tegen snurken

Laatst bijgewerkt: September 2008 | 5 reacties
oordopjes-150.jpg

tips Wanneer uw slaappartner veel en luidt snurkt, of wanneer u in een lawaaierige omgeving moet slapen, kunnen oordopjes een oplossing zijn. Volgens de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie zou het geluidsvolume tijdens het slapen beneden 45 decibel moeten liggen. Dit komt overeen met het geluid van een zware regenbui. Het geluid van iemand die snurkt kan schommelen van 40 dB tot, in extreme gevallen, 80 dB. 40 dB is misschien vervelend maar nog niet echt storend. Bij 60 dB – te vergelijken met een gesprek – kunnen veel mensen niet inslapen of worden ze zelfs wakker. Bij 80 dB – te vergelijken met het geluid van een stationair draaiende vrachtwagen – wordt slapen zo goed als onmogelijk.
Uit studies blijkt dat ongeveer één man op vijf en één vrouw op tien geregeld snurkt. Hoe ouder men wordt, hoe meer men snurkt. In bijna de helft van de gevallen zou het snurken door de bedpartner als zeer storend worden ervaren, heel dikwijls zorgt voor een verstoord slaappatroon en een slechts nachtrust. Voor heel wat koppels is het gesnurk een reden om apart te slapen.
Oordopjes kunnen dan een oplossing zijn.
Als uw bedpartner slechts af en toe snurkt zullen goedkope schuimrubberen wegwerpdopjes volstaan. Ze kunnen ook nuttig zijn tijdens een kampeervakantie, op het vliegtuig, een feestje bij de buren... Ze verminderen het geluidsniveau met 10 tot 30 dB, afhankelijk van het model en het materiaal. Ze zijn in de supermarkt of bij de apotheker te koop en kosten een paar euro’s. Het best is om die dopjes slechts één keer te gebruiken. Er bestaan ook oordopjes uit een soort was of uit silicone die u met de vingers moet kneden en dan goed in het oor moet stoppen en plat drukken. Ze sluiten het hele oor af en zijn vrij efficiënt. Ze kunnen wel wat irritatie geven doordat er zich vocht kan ophopen. Ze moeten ook koel bewaard worden (-30°C) wat op vakantie misschien niet altijd evident is. Ook deze oordopjes zijn voor eenmalig gebruik.
Daarnaast bestaan er diverse types van herbruikbare oordopjes in flexibele, thermoplastische kunststof die zich onder invloed vand e warmte min of meer aanpassen aan de gehoorgang. Ze kunnen soms uitgerust worden met een geluidsfilter, waardoor alleen storende geluiden worden weggefilterd, maar u bv. nog wel de telefoon of de wekker hoort.
Voor slaappartners van zeer hardnekkige snurkers (of mensen die in een lawaaierige omgeving wonen en moeten slapen) kunnen op maat gemaakte oordopjes de moeite waard zijn. Ook hier bestaan diverse types en modellen, al dan niet met slaapfilter.
Het beste is zelf wat te experimenteren met verschillende types van oordopjes en te kijken welke het beste werken de beste pasvorm hebben, het minste storen.

zie ook artikel : Snurken


verschenen op : 18/09/2008 , bijgewerkt op 18/09/2008

5 reacties

Oordopjes tegen snurken

door anoniem, 29 June 2014 om 05:08

Ik weet wat het is naast een zware snurker liggen je slaapt niet meer je word moe geraakt oververmoeid en dan mag je tegen de snurker zelf niets zeggen

Oordopjes tegen snurken

door Stefan, 7 May 2013 om 11:19

Mijn broer snurkt(e) ook. Hij is naar een slaapkliniek geweest en een apparaat moeten aankopen (verzekering). Nu heeft zijn vriendin hier geen last meer van en hij is beter uitgerust.

Dopjes

door Marianne, 11 December 2008 om 17:57

Ik gebruik ook oordopjes, al jaren, nooit last mee gehad,maar sinds een paar weken zijn het de oordopjes zelf die mij zo om de 2 uur uit mijn slaap wekken..En zonder kan ik niet daar ik van het minste geluid reeds wakker wordt.Ze verschuiven in mijn oor,dat maakt dan zo'n krakend geluid waarvan ik telkens weer wakker wordt.Hopelijk gaat het vanzelf weer over...

snurken

door anoniem, 4 October 2008 om 16:26

wij hebben ook vanalles geprobeerd,en nu----slapen we apart wachten ,tot de kinderen uit huis zijn:plaats genoeg

snurken

door monique, 30 September 2008 om 09:27

ik heb al al deze proppen gekocht en niets helpt mijn vraag is,is er niets voor de snurkers zelf

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub