Vitamine D en heupfracturen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Oudere vrouwen met hogere vitamine-D-gehaltes in het bloed lopen minder risico op een heupfractuur. Volgens een Amerikaanse onderzoek ondersteunt deze bevinding de idee dat de inname van vitamine-D-supplementen een eenvoudige en goedkope manier is om heupfracturen te voorkomen.
Vitamine-D-tekorten komen regelmatig voor bij ouderen, zeker tijdens de wintermaanden. Volgens de onderzoekers kan vitamine D op verschillende manieren beschermen tegen botfracturen: niet alleen door een botverstevigend effect maar ook omdat vitamine D het evenwicht en de spierkracht zou bevorderen, wat nuttig kan zijn in de valpreventie.
De onderzoekers vergeleken 400 vrouwen die werden getroffen door een heupfractuur met een controlegroep van 400 vrouwen. Alle vrouwen namen deel aan de Women's Health Initiative Observational Study. Zij waren postmenopauzaal en namen geen oestrogeen, noch andere medicatie die de botopbouw kan beïnvloeden. De gemiddelde concentratie vitamine D bleek significant lager in de heupfractuurgroep: 55,95 nmol/l versus 59,60 nmol/l bij de controlegroep.
(Annals of Internal Medicine, 2008;149:242-50)

Lees ook: Heeft een 50-plusser meer vitamines en mineralen nodig?
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram