Beschermt koffie tegen Parkinson?

Laatst bijgewerkt: december 2019

nieuws

Mensen die 10 kopjes koffie per dag drinken, hebben minder kans op de ziekte van Parkinson, zo blijkt uit een Fins onderzoek onder 6710 50-plussers die 22 jaar gevolgd werden. Bij 101 mensen werd de ‘ziekte van Parkinson’ vastgesteld.

De ziekte van Parkinson is een hersenziekte waarbij de dopamineproducerende zenuwcellen van de substantia nigra langzaam afsterven. De oorzaak en ontstaanswijze van de ziekte zijn nog grotendeels onbekend.
Opmerkelijk is dat de vermindering van de ziektekans slechts gold voor 2 subgroepen, namelijk Finnen met een cholesterolwaarde onder de 6,5 mmol/l en Finnen met een ‘body-mass index’ van boven de 25
(Eur J Clin Nutr. 2008;62:908-15).
De onderzoekers hebben echter geen idee waarom.

Een gangbare theorie is dat de cafeïne in koffie de dopaminerge cellen beschermt. De cafeïne versnelt hun stofwisseling, waardoor ze beter beschermd zijn tegen giftige componenten. Een andere theorie zoekt de verklaring in de polyfenolen in koffie. Die hebben een antioxidant-werking, waardoor dopaminerge cellen minder snel beschadigd raken.
Eerdere studies hebben aangetoond dat ook roken een beschermend effect heeft tegen de ziekte van Parkinson. Dit wordt in deze studie bevestigd. De onderzoekers schrijven hier het beschermende effect toe aan de werking van nicotine.

Lees ook: Ziekte van Parkinson
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram