Geen parfum in de zon

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Sommige parfumerende stoffen kunnen allergische reacties veroorzaken bij blootstelling aan zonlicht. Sommige etherische oliën (zoals bergamot, citrus, lavendel...) en ook de alcohol in parfums, toiletwaters, aftershaves, deodorants, enz. kunnen in combinatie met de zon een fototoxische reactie uitlokken, waarbij bruine vlekken en zelfs verbranding kan optreden op de plaatsen waar de parfum is aangebracht, zoals de hals. Deze vlekken ontstaan meestal 24 tot 48 uur na de zonblootstelling. Bij een ernstiger reactie zien we acuut pijnlijke rode blaasjes of blaren optreden die later donkere vlekjes achterlaten.
Er bestaat zelfs een specifieke naam voor deze vorm van dermatitis: Berloque dermatitis. Het zijn vooral de furocoumarinen in bergamotolie die voor deze ongewenste bijwerking zorgen. De donkere vlekken zullen op den duur vanzelf verdwijnen, maar kunnen toch meerdere maanden zichtbaar blijven. Belangrijk is om bij zonblootstelling een zonwerende crème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger). Lasertherapie wordt afgeraden. Het tijdelijk gebruik van hydrochinon bevattende blekende crèmes kan de plekken enigszins lichter maken.
Gebruik daarom geen parfum als u in de zon loopt, en zeker niet als u gaat zonnebaden. Dit geldt ook voor zg. natuurlijke parfums en zelfs voor badoliën op basis van plantenextracten en etherische oliën. Blijf bij gebruik van deze produkten minstens enkele uren uit de zon.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram