Zwanger naar de bergen?

nieuws Een verblijf op grote hoogte (+ 2000 m) kan een probleem zijn voor een zwangere vrouw en haar ongeboren baby. Daarom wordt aangeraden om niet langdurig hoger dan 2000 meter te verblijven. De eerste dagen moet u het rustig aandoen. Op hoogtes boven 2.500 m moet u ongeveer 2 weken acclimatiseren voor u fysieke inspanning levert.

• Het risico op hoogteziekte zou door een zwangerschap niet verhoogd zijn. Gebruik van Diamox (acetozolamide) ter behandeling of preventie van acute hoogteziekte is tijdens de zwangerschap evenwel niet mogelijk.
• Het risico op spontane abortus in de eerste 3 maanden van de zwangerschap lijkt wel hoger te zijn bij verblijf op hoogte.
• Een kort verblijf (enkele uren tot dagen) op hoogten tot 2500 meter zonder zware lichamelijke inspanning lijkt in de tweede helft van de zwangerschap geen gevaar voor zwangerschap en ongeboren vrucht op te leveren.
• Bij verblijf op hoogte gedurende weken tot maanden is er een verhoogd risico op zwangerschapsvergiftiging, hoge bloeddruk en placenta loslating, en groeiachterstand, terwijl bij de foetus een risico bestaat op een lager geboortegewicht bij de foetus.
• Lichamelijke inspanning op hoogte kan zorgen voor zuurstofgebrek bij de foetus en leiden tot vroeggeboorte.

Een vakantie op grote hoogte, ook voor een korte periode, wordt ten stelligste afgeraden aan vrouwen:
• die moeilijk zwanger kunnen worden en/of een verhoogd risico op spontane abortus hebben;
• Vrouwen met risico op zwangerschapsvergiftiging en groeiachterstand van de foetus moeten niet naar hoogte, ook niet voor korte tijd.

Meer info:
www.nkbv.nl/


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram