Opgepast voor salmonella

Laatst bijgewerkt: maart 2019

nieuws In de Verenigde Staten is grote onrust ontstaan naar aanleiding van een belangrijke uitbraak van Salmonella. De oorzaak van de epidemie zouden mogelijk besmette tomaten zijn. Ook in ons land is Salmonella met ongeveer 150 besmettingen per 1000 inwoners per jaar de belangrijkste oorzaak van voedselvergifitiging.
Vooral gevogelte en eieren kunnen besmet zijn, en in mindere mate varkens- en rundvlees. Ook verontreinigde groenten en fruit kunnen een bron van Salmonella zijn. De bacterie is onzichtbaar en het voedsel ruikt of smaakt niet anders.
De vergiftiging gaat gepaard met misselijkheid, buikpijn, koorts, braken, hoofdpijn en diarree. De symptomen verschijnen 8 tot 48 uur na het eten van besmet voedsel. Zwangere vrouwen, bejaarden en zuigelingen moeten extra voorzichtig zijn. Zij lopen een hoger risico op verwikkelingen. Bij een lichte voedselvergiftiging kunnen de symptomen 4 tot 7 dagen aanhouden. Bij een zware vergiftiging aanzienlijk langer.

Voldoende vocht opnemen is belangrijk. De behandeling is meestal symptomatisch, men verzacht dus de buikpijn en de diarree. Als de symptomen aanhouden, start men bij gevoelige personen een antibioticakuur. In de andere gevallen wordt antibiotica niet gebruikt, omdat de Salmonella-bacteriën dan langer in het lichaam aanwezig zouden kunnen blijven en omdat er gevaar dreigt voor resistentie tegen het antibioticum.
In België geldt sinds vorig jaar een Salmonella-bestrijdingsplan om de aanwezigheid van Salmonella in pluimvee- en varkenskwekerijen terug te dringen. Hierdoor is het aantal menselijke besmettingen drastisch teruggelopen.

Hoe salmonellabesmetting voorkomen?
- gevogelte steeds goed verhitten
- nooit ontdooide voeding terug invriezen
- ook ander dierlijk voedsel goed verhitten, want het kan in contact gekomen zijn met besmet voedsel.
- de vervaldatum die op voedsel staat respecteren
- Eieren zijn vaak besmet. Om er zeker van te zijn dat de eventuele aanwezige bacteriën dood zijn, moeten eieren minimaal 6 minuten gekookt worden of bakken tot ze geheel gestold zijn. Ter geruststelling van de liefhebbers van zacht gekookte eitjes: wie elke dag een rauw ei eet, loopt de statistische kans één keer in de acht jaar besmet te raken.
- Gebruik voor gerechten met rauwe eieren zoals mayonaise, bavarois en tiramisu alleen zeer verse eieren. De gerechten moeten in de koelkast worden bewaard en nog op de dag van bereiding worden geconsumeerd. Het eten van deze gerechten worden afgeraden voor jonge kinderen, ouderen, zieken en zwangere vrouwen.
- een strikte hygiene respecteren in de keuken
- handen wassen na contact met rauw vlees of producten waarin rauw ei is verwerkt
- rauwe groenten steeds goed spoelen
- vermijd restaurants met een twijfelachtige hygiëne.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram