Golfers leven langer

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De sterftekans van golfspelers is veertig procent minder dan die van niet-golfers - en dat betekent dat golfspelers vijf jaar langer leven dan normaal. Dit blijkt uit onderzoek van het Karolinska Institutet in Stockholm (Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports). Aan het onderzoek deden 300.000 golfers mee. Golfers hebben baat bij het vele bewegen, de gezonde buitenlucht en het sociale gebeuren rond de sport. Een ronde van 18 holes duurt vier tot vijf uur en zorgt voor een wandeling van zes tot zeven kilometer.
In het onderzoek zijn golfers vergeleken met niet-golfers van dezelfde leeftijd, hetzelfde geslacht en met dezelfde sociaal-economische status. De gunstige effecten van golf waren groter bij de minst welvarende deelnemers. Hetzelfde geldt voor de jongste leeftijdgroep.
Een factor was ook de bedrevenheid van de spelers. Hoe lager hun handicap - dus hoe beter de golfers waren - des te lager is hun sterftekans. De langere levensverwachting van golfers heeft te maken met de lichaamsoefening van golfers, en lage handicappers golfen meestal meer dan hoge handicappers.
De wetenschappers zeggen dat het misschien zo is dat golfers sowieso vrij gezond leven en dat kan ook verklaren waarom ze langer leven.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram