Voorzichtig met piercings

Laatst bijgewerkt: juli 2008

nieuws Volgens een nieuw onderzoek van de Britse Health Protection Agency (HPA) en de London School of Hygiene & Tropical Medicine zouden één op drie mensen met een piercing een arts moeten raadplegen, en één op honderd moet zelfs in het ziekenhuis worden opgenomen.
Vooral piercings in de tong, lippen en wangen houden een aantal risico’s in en worden daarom eerder afgeraden.
- Infecties: onze mond bevat miljoenen bacteriën, die na een mondpiercing infecties kunnen veroorzaken. Ook het met de hand aanraken van de piercings kan de kans op een ontsteking verhogen.
- Langdurige bloedingen: als tijdens het piercen een bloedvat wordt geraakt, kan er een langdurige bloeding met ernstig bloedverlies optreden.
- Pijn en zwellingen: dit zijn vaak voorkomende symptomen bij piercings in de mond. In extreme gevallen kan een sterk opgezwollen tong de luchtwegen blokkeren en de ademhaling bemoeilijken.
- Beschadigde tanden en kiezen: door contact met de metalen piercings kunnen er splintertjes losraken of kan een tand of kies breken. Ook gerestaureerde tanden, bijvoorbeeld met een kroon of een schildje, kunnen door mondpiercings worden beschadigd.
- Beschadigd tandvlees: tandvlees kan door de piercings beschadigd raken of worden teruggedrongen. Terugwijkend tandvlees ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar kan ook leiden tot tandwortelbederf en tandvleesaandoeningen.
- Beperking van de mondfunctie: sieraden in de mond kunnen leiden tot overmatige speekselvorming, problemen met het uitspreken van woorden en moeite met kauwen en slikken.
- Ziektes die via bloedcontact worden overgedragen: mondpiercings worden genoemd als mogelijke factor bij de verspreiding van hepatitis B en C.
- Endocarditis: piercings in de mond geven een risico op endocarditis, een ontsteking van de hartkleppen en de binnenwand van het hart. De wond die tijdens het aanbrengen van de piercing ontstaat, geeft bacteriën de kans in de bloedsomloop te komen, waardoor ze het hart kunnen bereiken.

In België gelden strenge regels voor piercings. Respecteer deze regels ook als u op vakantie in het buitenland een piercing laat aanbrengen.
- Het dragen van handschoenen voor eenmalig gebruik is verplicht om de piercing uit te voeren.
- Het materiaal dat het huidoppervlak binnendringt of in contact komt met de huid of het weefsel van de klant moet van eenmalig gebruik en steriel zijn.
- Alle staafjes bestemd om, al dan niet tijdelijk, in gaatjes in de oren en in andere delen van het menselijk lichaam te plaatsen moeten voldoen aan een vrijgeving van een hoeveelheid nikkel dat kleiner is dan 0,2 gmg/cm2/week (migratielimiet).

zie ook artikel : Nieuwe regels voor piercers en tatoeëerdersverschenen op : 30/11/2010


pub