ad

Wees voorzichtig met cocktails

Laatst bijgewerkt: juni 2008
coictail-appel-150.jpg

nieuws Bij de zomer en de vakantie horen tegenwoordig blijkbaar ook ijsgekoelde cocktails. Daarbij wordt wel eens vergeten dat één enkele cocktail tot 800 kcal kan bevatten, dat is bijna het dubbele van één liter bier, één fles wijn en bijna evenveel als een volledige maaltijd. Voor mensen die er alles aan doen om hun slanke lijn te behouden, dus niet direct de beste optie. Bovendien bevatten ze ook vrij veel alcohol die, door de vermenging met andere dranken, vlot binnengaat. Hoe meer alcohol de drank bevat hoe schadelijker voor het organisme.

Enkele calorietoppers zijn:
- Strawberry Daiquiri (op basis van witte rum, limoensap, suikersiroop en enkele verse aardbeien en/of aardbeiensap)
- Mojito (op basis van witte rum, rietsuiker en verse munt)
- Piña Colada (op basis van witte rum, ananassap, cocosmelk of –crème, ananas)
- Mudslide (Wodka, Kahlua, Baileys, vanille ijs, koekjes)
- Margarita (Tequila, Triple Sec, limoensap, zout).

Als u een cocktail maakt, gebruik dan zeker niet meer dan de standaardmaatjes alcohol, anders bevat de cocktail nog meer alcohol en caloriën. Gebruik ook liever geen spuit- of sodawater omdat die het effect van de alcohol nog kunnen versterken. Op www.bekijkheteensnuchter.be, de feestwebsite van de Vereniging voor Alcohol en Andree Drugproblemen (VAD) vind je een hele reeks recepten van alcoholvrije en calorie-armere cocktails
Ook zg. sterke dranken (whisky, cognac, vodka, enz.) zijn niet echt aan te raden: ze bevatten gemiddeld 40% alcohol, goed voor gemiddeld 225-250 kcal/100ml.
Aperitieven bevatten gemiddeld 20% alcohol. De algemene samenstelling van een apertitiefdrank is: wijn, alcohol, suiker caramel en plantaardige aroma's. Het suikergehalte loopt sterk uiteen van 3 tot 28g/100ml. Het energie-gehalte bedraagt van 100 tot 160kcal/100ml. Dranken zoals extra dry Martini en droge sherry zijn relatief laag calorisch. Eén consumptie bevat ongeveer 50 Cal

Gemiddelde hoeveelheid calorieën per glas
Bier, alcoholarm 200 ml --> 45
Bier, pils 200 ml --> 85
Rode wijn, 100 ml --> 80
Rode wijn, 150 ml --> 120
Witte wijn, 100 ml --> 65
Witte wijn, 150 ml --> 100
Whisky 35 ml --> 85
Port 35 ml --> 75
Pina Colada* 100 ml --> 650
Margarita* 100 ml --> 850
Frisdrank, glas, 150 ml --> 55
Sinaasappelsap, glas, 100 ml --> 40

* voor cocktails bereid met standaardmaatjes sterke drank. Indien meer wordt gebruikt, zal ook het alcohol- en caloriegehalte stijgen.

Zoals uit deze tabel blijkt, zijn ook frisdanken en fruitsap niet helemaal onschuldig voor de lijn. Maar zij hebben het grote voordeel dat ze geen alcohol bevatten.
Houd u het liefst bij één aperitief of 2 glazen bier of 2 glazen wijn maximaal per dag, vermijd sterke dranken en cocktails.
ad


pub