Eerste hulp bij een tekenbeet

Laatst bijgewerkt: June 2011 | 6 reacties
teken-groot-klein.jpg

tips De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door een bacterie wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terechtkomen.
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Hoe sneller u ze weghaalt, hoe minder kans op besmetting. Wanneer de teek minder dan 24 u op uw huid heeft gezeten, is de kans op besmetting zeer klein. Daarom is het verstandig om na iedere uitstapje in de natuur of na werk in de tuin uw lichaam en dat van kinderen of anderen goed te controleren op teken. Kijk vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, bilnaad, knieholten. Teken nestelen zich ook - vooral bij kinderen - op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren.

• Teken die zich nog niet vastgehecht hebben, kan u met een warme douchestraal wegspuiten.
• Heeft de teek zich vastgezet, dan moet u ze zo dicht mogelijk bij de huid vast met een pincet en verwijder hem in één ruk van de huid. In de apotheek zijn hiervoor speciale tekenpincetten te koop. Hiermee kan u de teek gemakkelijk vastgrijpen en uit de huid halen.
• Bij gebrek aan een pincet kan u de teek ook vastgrijpen met de vingernagels. Omwikkel de vingers dan liefst met een zakdoek.
• Ontsmet de plaats van de tekenbeet.
• Verdoof of dood de teek niet met alcohol of ether. Er zijn anwijzingen dat de kans op besmetting hierdoor toeneemt.
• Noteer de datum van de tekenbeet. Mocht u een besmetting hebben opgelopen dan uit die zich vaak een hele tijd later.

U raadpleegt het best uw arts na een tekenbeet als:
• er resten van de teek in de huid zijn achtergebleven;
• u last krijgt van rode, ringvormige huiduitslag die groter wordt, hoofdpijn en/of pijn in armen of benen;
• u zwanger bent.
• in geval van hoge koorts en een griepsyndroom. Een bloedonderzoek kan aantonen of u besmet bent.

Na een tekenbeet verschijnt er vaak een rood plekje op de huid. Dat is normaal. Wordt dat plekje niet groter dan 5 centimeter, en verdwijnt het binnen enkele dagen weer, dan is de kans dat het plekje een symptoom is van de ziekte van Lyme, bijna nul.

Indien de teek minstens 36 uur op de huid gehecht bleef, wat kan geschat worden op basis van de gezwollenheid van de teek en zeker wanneer er tekenen zijn van een besmetting (een grote rode vlek met een wit centrum op de huid, de zg. erythema migrans) kan het aangewezen zijn dat de arts een antibioticum voorschrijft (doxycycline in een eenmalige dosis). Het antibioticum moet wel binnen de 72 uur na verwijderen van de teek gegeven worden.

zie ook artikel : Teken en de Ziekte van Lyme in België


verschenen op : 30/11/2010 , bijgewerkt op 09/06/2011

6 reacties

Eerste hulp bij een tekenbeet

door anoniem, 5 July 2013 om 14:52

Ik draai regelmatig teken uit bij vrienden. Maar laatst las ik als je zeepsop doet op een prop watten en nat maakt met water dat de teek zou lossen. Iemand ervaring hiermee of is dit een fabel. Alcohol en ether zeker niet de teek schrikt zich een ongeluk.

Eerste hulp bij een tekenbeet

door anoniem, 2 July 2013 om 09:29

In het artikel staat dat je de teek moet uittrekken. Dit is niet juist!! De teek moet eruit gedraaid worden met een pincet in de tegengestelde richting van de wijzers. Zowel mijn dokter als dierenarts heeft dit gezegd. mvg

teken beet

door Marianne van Duffelen, 9 October 2011 om 14:35

Goedendag, Mag ik vragen wat voor zalf dat was? Kunt u dat nog achterhalen? Met vriendelijke groeten, Marianne.

tekenbeet

door anoniem, 5 July 2011 om 11:45

Een teek is enige milimeters groot, zolang hij rondkruipt. Dat heeft wat weg van een klein spinnetje. Wanneer hij vastgezogen zit groeit deze (het achterlijf) tot ongeveer een kleine centimeter en is dan precies een opgeblazen belletje, donker gekleurd van het bloed dat erin zit.

teken beet

door jo beyls, 21 July 2009 om 21:33

Hallo Ik woon al 20 jaar in het zuiden en hier zijn de teeken alledagse kost. Ik ben gestoken geweest in augustus 2008, alles is genezen, maar in mei 2009 zijn de symtomen van de teeken beet terug gekomen maar nu bijna verdubbelt in volume.Volgens onze huisarts is dat heel normaal, een goede zalf en na twee maand was alles terug in orde.U moet dus niet panikeren als ge de zelfde verschijnselen terug te ziet komen na enkele maanden.Raadpleeg uw dokter JO

bekijk alle 6 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub