Met astma op vakantie

Laatst bijgewerkt: juni 2011

nieuws Ook astmapatiënten kunnen gerust met vakantie. Maar ze nemen het best een paar voorzorgen.

• Uw astma moet onder controle zijn, d.w.z. u moet uw behandeling trouw volgen, zodat u acute aanvallen vermijdt.
• Raadpleeg uw arts vóór u vertrekt: het is een goede gelegenheid voor een controlebezoek en om eventueel uw behandeling op punt te stellen of voor de duur van uw vakantie bij te stellen.
• Mensen met astma voelen zich meestal het prettigst in een warm en droog klimaat met zo min mogelijk luchtvervuiling. Vakantie in de bergen (1000-1750 m) is een goed idee omdat de lucht daar (meestal) schoner is. Op grotere hoogte (+ 2500 m) bevat de lucht minder zuurstof. Vraag aan uw arts of zo’n vakantie in uw geval geschikt is.
• Vermijd vochtige en lang leegstaande huizen. Sommige vakantiewoningen zijn speciaal aangepast voor mensen met luchtwegklachten, met gladde vloeren, roken is er verboden, huisdieren zijn er niet toegestaan, extra schoonmaakbeurten zijn op verzoek mogelijk en/of er is speciaal anti-allergisch beddengoed aanwezig.
• Neem voldoende geneesmiddelen mee als u naar het buitenland reist. Zorg ervoor dat u altijd het geneesmiddel bij u hebt dat uw aanvallen verlicht, ook op het vliegtuig. Bij temperaturen boven 25°C en een hoge luchtvochtigheidsgraad boven 70% kan de werkzaamheid van medicijnen afnemen. Probeer grote temperatuursverschillen en hoge luchtvochtigheidsgraden te vermijden.
• Op vakantie spant u zich vaak meer in. Bespreek met uw arts hoe u zich hierop het best kunt voorbereiden, hoe u de medicatie moet aanpassen, enz.
• Diepzeeduiken met zuurstoffles is absoluut afgeraden .
• Het kan handig zijn om een medisch paspoort bij u te hebben als u op reis gaat. Naast gegevens over medicijngebruik wordt er aangegeven wie er in dringende gevallen kan worden gewaarschuwd en wie de behandelend arts is. Vul samen met je arts of apotheker het paspoort in. Geef hierop ook aan wat de maximale dosering en de toedieningsvorm van je medicijnen zijn. Het Europees Medisch Paspoort is opgesteld in meerdere Europese talen en is tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar bij uw huisarts of apotheek.


pub