ad

Erectieproblemen voorspellen hartproblemen

Laatst bijgewerkt: december 2019

nieuws Dat mannen met een erectieprobleem ook vaak hartproblemen hebben, is al langer bekend. Twee nieuwe studies in de Journal of the American College of Cardiology (27 mei 2008) tonen nu aan dat erectieproblemen hartproblemen voorafgaan en kunnen voorspellen, alleszins bij diabetespatiënten.

In de ene studie werden 291 Italiaanse mannen met type 2 diabetes opgevolgd. Ruim de helft had ook erectieproblemen. Die mannen hadden dubbel zo veel kans op een hartaanval of een ander hartprobleem binnen de vier jaar dan hun lotgenoten zonder erectieproblemen. Cholesterolverlagende statines verminderden dat verhoogde risico. Ook geneesmiddelen zoals Viagra hadden een gunstig effect op de hartrisico’s.
In de tweede studie in Hong Kong werd vastgesteld dat mannen met diabetes en een erectiestoornis, bij wie geen enkel hartprobleem werd vastgesteld, twee keer zoveel kans hadden om te overlijden ten gevolge van een hartaandoening dan mannen zonder erectiestoornis.
Volgens de onderzoekers kan een erectiestoornis een belangrijke aanwijzing zijn voor een verhoogd hartrisico bij diabetespatiënten en moeten ze daarom nauwgezet worden opgevolgd.
ad


pub