Wereld Hepatitis Dag

Laatst bijgewerkt: mei 2008

nieuws 19 mei is door de European Liver Patient Association’ (ELPA) uitgeroepen tot Wereld Hepatitis Dag. Het thema van deze dag luidt dit jaar: Ben ik nummer 12? Met het thema wil men de aandacht vestigen op het aantal mensen dat wereldwijd besmet is met hepatitis B en C, het bewustzijn vergroten, stigmatisering tegen gaan en mensen aansporen zich te laten testen.

In België zijn er naar schatting 100.000 mensen aangetast met hepatitis C. Hepatitis C wordt vaak een «stille» epidemie genoemd, omdat de geïnfecteerde personen zich meestal perfect gezond voelen en dikwijls gedurende 10 tot 20 jaar geen symptomen vertonen. De ziekte uit zich meestal eerst in vermoeidheidsklachten.
Het virus tast vooral de lever aan. Na 20 tot 30 jaar ontwikkelt 20 % levercirrose (littekenvorming in de lever). Bij cirrose is er 1 tot 4 % risico per jaar om leverkanker te ontwikkelen
Meer dan 50.000 van de 100.000 patiënten in België weten niet dat ze met het Hepatitis C virus zijn geïnfecteerd omdat ze geen symptomen vertonen., maar ze zijn wel besmettelijk.

Hoe raak je besmet met Hepatitis C?
- Vóór 1990 via bloedtransfusies en infusie van bloedproducten (30 %). Sinds juli ‘90 wordt bloed in alle Belgische transfusiecentra gecontroleerd op Hepatitis C en is besmetting via deze weg zo goed als uitgesloten.
- Via druggebruik met besmette naalden (20 %)
- Een deel van de besmettingen wordt veroorzaakt door het gebruik van slecht gesteriliseerd materiaal bij het aanbrengen van tatoeages, piercings, acupunctuur of tandverzorging.
- Binnen het gezin kan het virus worden overgedragen door het delen van toiletbenodigdheden: kam, scheerapparaat, tandenborstel, nagelknipper, ontharingsmateriaal, enz.
oorzaak onbekend (40 %)
- seksueel contact met iemand die besmet is met het hepatitis C virus.
Hepatitis C wordt niet doorgegeven door:
* gewoon contact
* gemeenschappelijk gebruik van eetgerij en drinkglazen
* voedsel of water
* niezen
* hoesten
* omhelzen
* borstvoeding

Hepatitis B is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door HB-Virus, dat via seksuele betrekkingen en via het bloed van de ene mens op de andere kan worden overgedragen. In België is ongeveer 1% van de bevolking besmet met Hepatitis B.

Vandaag kunnen alle zuigelingen en alle kinderen van 11-12 jaar gratis tegen Hepatitis B worden ingeënt (sinds schooljaar 1999-2000 °1987)
Hoe raak je besmet met Hepatitis B?
In ons land zijn seksuele relaties een belangrijke oorzaak van Hepatitis B-besmetting, die vooral adolescenten en jongvolwassenen treft.
Bloedtransfusies houden in België geen risico in voor besmetting, omdat alle bloeddonoren op hepatitis B worden getest.
Bij uitwisseling van spuiten door druggebruikers is er wel gevaar voor Hepatitis B-besmetting, omdat het virus via het geïnfecteerde bloed van de ene naar de andere gebruiker kan overgaan.

zie ook artikel : Hepatitis: verschillende soorten


pub