Nederland waarschuwt tegen illegale erectiemiddelen

nieuws Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt tegen de gevaren van illegale erectiepillen.
Al jaren zijn er ontelbare nep-erectiepillen in omloop, die meestal op internet worden aangeboden. Een gevaarlijke ontwikkeling zijn de - veelal Chinese - illegale kruidenpreparaten die steeds vaker opduiken.
Zo is onduidelijk waar het middel is gemaakt, wat voor stoffen er in zitten en wat de mogelijke bijwerkingen zijn. Bovendien gebruiken mensen deze middelen vaak zonder begeleiding van een arts of apotheker, die dus niet kan waarschuwen of ingrijpen.
De vervalsingen worden steeds professioneler. Niet alleen de tabletten, maar ook de hele presentatie, blister, doosje en bijsluiter worden geïmiteerd. Hierdoor wordt het onderscheid tussen echt en illegaal steeds moeilijker en dus vreest het RIVM dat gebruikers de risico’s voor hun gezondheid onderschatten. Daarnaast ontbreekt bij illegale producten de strenge kwaliteitscontrole die gebruikelijk is voor geneesmiddelen.
De libidoverhogende kruidenpreparaten zijn lang niet altijd zo onschuldig 'natuurlijk', zoals wel wordt gesuggereerd. Onlangs onderschepten de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de douane duizenden van deze gevaarlijke "kruidenpillen". Deze capsules bleken een veel te hoge dosering erectiebevorderende middelen te bevatten, soms tot 2,5 keer de maximale dosering. In de capsules zijn de synthetische stoffen tadalafil, vardenafil en nor-acetildenafil verwerkt, terwijl dit niet op de verpakkingen staat, zo bleek uit laboratoriumonderzoek van het RIVM.
Bij de kruidenmiddelen, meestal capsules, worden erectiebevorderende stoffen aan de kruidenextracten toegevoegd. Die toevoegingen staan echter niet op het etiket. De kruiden dienen als camouflage. Niet alleen worden de bekende werkzame stoffen tadalafil, vardenafil en nor-acetildenafil toegevoegd, het gaat ook om nieuw ontworpen stoffen die een bijna identieke molecuulstructuur als de toegestane stoffen hebben, maar waarvan de veiligheid niet is onderzocht.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram