Hepatitis C-behandeling redt levens: vroege opsporing bepleit

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De behandeling van hepatitis C redt levens. Het was al bekend dat het hepatitis C-virus wegblijft na succesvolle behandeling met (peg) interferon en ribavirine. Nu is aangetoond dat deze patiënten ook daadwerkelijk langer leven. Zij krijgen veel minder vaak leverfalen en leverkanker, beiden gevreesde complicaties van een chronische hepatitis C-infectie.
Dat blijkt uit onderzoek aan de het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine.
In het onderzoek werden 500 patiënten in 5 centra gedurende meerdere jaren na hun behandeling vervolgd. Afhankelijk van het type hepatitis C-virus reageert zo’n 50 tot 90% van de patiënten op de behandeling.
Overdracht van het hepatitis C-virus geschiedt voornamelijk door direct bloed-bloedcontact. Overdracht via transfusie van bloedproducten in de periode vóór 1992 is een van de belangrijkste besmettingswegen geweest. Tevens komt hepatitis C-infectie frequent voor bij (ex-)drugsgebruikers, waarschijnlijk door het gemeenschappelijk gebruik van naalden. Hoewel in enkele gevallen seksuele overdracht van hepatitis C aannemelijk is gemaakt, wijzen grote studies op een geringe overdrachtskans via seksueel contact. Dit in tegenstelling tot hepatitis B die veel vaker via seksueel contact wordt overgedragen. Chronische infectie met hepatitis C is de meest voorkomende oorzaak voor leverfalen en leverkanker in de Westerse wereld. Wereldwijd zijn er rond de 170 miljoen hepatitis C-patiënten en jaarlijks sterven er velen van hen aan deze ziekte. Als hepatitis C niet goed wordt behandeld en sluimerend aanwezig blijft, knabbelt het virus langzaam maar zeker aan de lever met uiteindelijk desastreuze gevolgen.
Doordat hepatitis C echter niet altijd wordt herkend, sterven er onnodig mensen aan de gevolgen van de infectie. De onderzoekers pleiten dan ook voor een betere opsporing van hepatitis C onder risicogroepen.

zie ook artikel : Hepatitis C


pub