Veilig koken - vermijd voedselvergiftiging

Laatst bijgewerkt: november 2015

dossier De opeenvolging van verschillende voedselschandalen in ons land heeft zowel de overheid als de voedingsindustrie ertoe aangezet verscherpt toe te kijken op een veilige productie van onze voeding. Maar daarmee is de kous niet af. Vanaf het ogenblik dat je je inkopen doet tot op het moment van de maaltijd, kan er nog van alles mis gaan. En daar ben je dan wel zelf voor verantwoordelijk.

Vijand nummer 1

Vijand nummer 1 in de keuken zijn ziekteverwekkende bacteriën. Zodra ze in onze maag en darmen belanden, kunnen ze ons serieus ziek maken. De diagnose: voedselvergiftiging. Bij gezonde mensen met een goed afweersysteem blijft het vaak beperkt tot vervelende maag- en darmstoornissen. Bij kleine kinderen en bejaarden die minder weerstand hebben, kan het meer ernstige gevolgen hebben en soms zelfs fataal zijn. Meer dan 60 % van de voedselvergiftigingen vinden hun oorzaak in de eigen keuken.

Lees ook: Voedselintoxicaties


Onthoud dat bacteriën vooral houden van warmte, vocht en vuil.

Hou het dus altijd koud, droog en proper.

Waarop moeten we letten bij de aankoop van voedingsmiddelen?

• De verpakking mag niet beschadigd zijn. Koop geen blikken met blutsen of blikken die bol staan.
• Controleer de houdbaarheidsdatum.
• Neem gekoelde en diepvriesproducten als laatste uit de rekken.
• Hou ze koel onderweg naar huis, bijvoorbeeld in een isolerende zak. Maak geen ommetjes met gekoelde producten in je wagen.
• Plaats ze onmiddellijk in de koelkast of de diepvriezer zodra je thuis komt.

Lees ook: Voeding & hygiëne: Voedselvergiftiging: hygiene helpt voorkomen

Hoe bewaren we onze voorraad het best?

• Controleer regelmatig de temperatuur van je koelkast (max. 7°C, bij voorkeur 4°C) en je diepvriezer (–18°C of lager). Invriezen moet gebeuren bij –24°C. Een koelkastthermometer kan je gemakkelijk in het grootwarenhuis kopen.
• Maak de koelkast en de diepvriezer regelmatig schoon (1 maal per maand).
• Kijk de bewaarvoorschriften op de verpakking na.
• Respecteer de houdbaarheidsdatum. Gooi het product weg wanneer de houdbaarheidsdatum is verstreken.
• Zodra de verpakking is geopend, geldt de houdbaarheidsdatum niet meer. Bewaar geopende gekoelde producten niet langer dan 2 dagen.
• Stapel in de koelkast niet te veel producten boven elkaar. Plaats zeker nooit rauwe producten bovenop bereide producten om kruisbesmetting te voorkomen.
• Bewaar alle voedingswaren afgedekt.

Lees ook: Versheid van voedingsprodukten

Waarop moeten we letten bij de bereiding van de maaltijd?

• Was je handen voor, tijdens (bv. nadat je een biefstukje in de pan hebt gelegd en daarna tomaten wilt snijden) en na de bereiding met zeep.
• Gebruik proper keukengerei (gereinigd met heet water en een afwasmiddel).
• Ontdooi voedingsmiddelen bij voorkeur in de magnetron of in de koelkast. Laat nooit iets op kamertemperatuur ontdooien.
• Hou steeds rauwe en bereide producten uit elkaar. Gebruik bijvoorbeeld niet dezelfde snijplank voor rauwe en gebakken kip zonder ze te reinigen.
• Ruim afval meteen op, zet de restjes direct opnieuw in de koelkast en hou de vuile vaat apart.
• Let erop dat de voedingsmiddelen voldoende worden verhit (min. 75°C tot in de kern). Dit geldt zeker voor producten die je opwarmt in de microgolfoven. Roer regelmatig om.
• Hou de tijd tussen de bereiding, het opdienen en het opeten zo kort mogelijk.

En ten slotte


• De vaatdoek is een dierentuin. Neem daarom elke dag een propere vaatdoek (gewassen bij 60°C). Koop regelmatig een nieuwe afwasborstel.
• Gebruik het theedoek niet als handdoek.
• Laat geen huisdieren toe in de keuken.
• Verschoon de baby niet in de keuken.
• Bewaar geen afval in de keuken.
• Was de vuilnisbak regelmatig uit.




Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram