ad

Wat doen tegen een droge mond?

Laatst bijgewerkt: december 2019
droge-mond-130.jpg

nieuws Iedereen heeft wel eens last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken. Maar een droge mond kan ook blijvend zijn wanneer de speekselklieren slecht of niet meer werken. Men spreekt dan van xerostomie. Dat kan een bijwerking zijn van sommige geneesmiddelen (bv. geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk, antidepressiva, slaapmiddelen), van overmatig alcoholgebruik of roken, of een gevolg zijn van een letsel aan het hoofd en/of de hals door een operatie, verwonding of bestraling. Ook sommige ziekten kunnen een droge mond veroorzaken, zoals bv. diabetes, het Syndroom van Sjögren, nierziekten, astma, schildklieraandoeningen, hormonale stoornissen...
Een droge mond kan allerlei vervelende nevenwerkingen hebben (zoals een branderig gevoel in de mond, smaakverlies, slikproblemen, spraakproblemen, barsten op de lippen en de tong, slechtriekende adem...), maakt de mond gevoeliger voor infecties, en verhoogt de kans op gaatjes van de tanden en ontstoken, bloedend tandvlees.
Een droge mond is moeilijk te behandelen. Is de droge mond een gevolg van medicijngebruik, dan kunnen eventueel andere medicijnen worden voorgeschreven of de dosis aangepast worden. Wanneer de oorzaak niet kan aangepakt worden, komt het erop aan de hinder zoveel mogelijk te beperken.

Voeding
• Vermijd zoveel mogelijk suiker en andere zoetwaren. Hierdoor krijgt u minder snel dorst en worden gaatjes voorkomen.
• Vermijd koolzuurhoudende frisdranken. Wees matig met vruchtensappen, zoals sinaasappel-, grapefruit- en appelsap, en met koffie en alcoholhoudende dranken.
• Probeer veel te kauwen, bijvoorbeeld op wortels, komkommer of suikervrije kauwgom. Eet of drink licht zure dingen of suikervrij snoep met een mentholsmaak. Dit stimuleert de productie van speeksel.
• Sterk gekruid voedsel dient vermeden te worden
• Roken verergert de klachten.

Tand- en mondhygiëne
• Poets de tanden twee keer per dag met een zachte tandenborstel en met niet-schurende en niet-schuimende fluoridetandpasta.
• Dagelijks flossen, tandenstokers of ragers gebruiken
• Na het poetsen of tussendoor spoelen met speciale mondspoeling biedt extra bescherming. Het mondspoelmiddel moet 100% alcohol- en metholvrij zijn voor mensen die daar niet tegen kunnen. Het mag geen verkleuring van de mond of de tanden geven. Vraag raad aan uw tandarts.
• Raadpleeg minstens om de zes maanden, en beter om de drie à vier maanden, een tandarts.

Kunstspeeksel
Er bestaan speciale vloeistoffen in de vorm van een bevochtigingsgel of een verstuiver die voor elke maaltijd en/of voor het slapengaan kunnen worden gebruikt. Ze maken de mondholte vochtig, waardoor het branderige, droge gevoel afneemt en de klachten verminderen.

Kunstgebit
Wie een kunstgebit heeft, moet dit na iedere maaltijd reinigen. Gebruik een speciale protheseborstel, water en zeep om etensresten goed te verwijderen. Spoel het goed af met water. Houd ook het slijmvlies (kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar
de wangen) onder de prothese goed schoon. Doe uw
kunstgebit ’s nachts uit en bewaar het in water. U kunt uw kunstgebit ook in een reinigingsmiddel leggen.
ad


pub