ad

Tips om minder zout te gebruiken

Laatst bijgewerkt: februari 2019
zoutvat.jpg

nieuws Als de voedingssector niet uit eigen beweging minder zout in het eten strooit, zal minister voor Volksgezondheid Onkelinx dat wettelijk verplichten. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om dagelijks niet meer dan zes gram zout te gebruiken. Zout zou o.m. een rol spelen bij hart- en vaatziekten (met name een hoge bloeddruk) en mogelijk ook bij het ontstaan van sommige kankers.
In België zou het gemiddelde verbruik tussen 8 en 15 g per dag liggen. 80 procent van onze dagelijkse zoutinname zit verborgen in voedingsproducten, zoals brood (28 % van de dagelijkse zoutinname), vlees (18,9 %), kruiden (14 %), soepen (11,7 %), melk (9,9 %) en kaas (7,3 %).

• Voeg bij de bereiding van de maaltijden of aan tafel geen zout toe. Eén koffielepel zout bevat ongeveer 2 g.
• Gebruik bij het koken geen bouillonblokjes, soeparoma, sojasaus, mosterd, kruidenmengsels (bv. voor spaghetti, barbecue, salades) die meestal veel zout bevatten.
• Beperk het gebruik van groentenconserven, bereide soepen, kant-en-klare gerechten, mayonaises en andere sauzen (ketchup, soja...) die vaak veel zout bevatten. Niet-bereide diepgevroren producten bevatten geen toegevoegd zout. Aan voedingsmiddelen in blik wordt doorgaans wel zout toegevoegd tenzij het etiket het tegendeel vermeldt.
• Beperk het gebruik van sterk gezouten producten zoals rauwe ham, spek, (oude) kaas, gerookte en bereide vis- en vleeswaren, schaal- en schelpdieren, alle soorten haring, zuurkool, zoute pinda's, chips, snacks zoals kroketten, frikadellen en hamburgers. Ook sommige ontbijtgranen en koekjes kunnen ondanks hun zoete smaak relatief veel natrium bevatten.
• Gebruik bij voorkeur zoutarme varianten van vleeswaren en kaas.

Eten zonder zout hoeft niet flauw te zijn. Er bestaan voldoende smaakmakers die het eten iets extra’s kunnen geven.
• Gebruik in plaats van zout andere smaakmakers zoals peper, nootmuskaat, foelie, kruidnagel, kaneel, kerrie, mosterdpoeder of gember. Verse, gedroogde of diepgevroren tuinkruiden zoals selderij, peterselie, bieslook, bonenkruid of tijm versterken de smaak van de gerechten.
• Kook aardappelen in weinig water zonder zout. Strooi vlak voor het opdienen wat kleingesneden selderij, peterselie of bieslook over de aardappels.
• Kook groente zo kort mogelijk, zo blijft de smaak behouden en heeft u geen zout nodig. Voeg na het koken een bijpassend kruid aan de groente toe, bijvoorbeeld:
- bloemkool met peterselie of nootmuskaat.
- koolsoorten met karwijzaad, kaneel of kerrie.
- bonen met bonenkruid of nootmuskaat.
- spinazie met salie of lavas.
- wortelen met bieslook, kervel of peterselie.

• Vlees, vis of kip krijgen een lekkere smaak door een gesnipperd uitje, een teentje knoflook of wat peper mee te laten stoven.

zie ook artikel : Zout en hoge bloeddruk

zie ook artikel : Hoeveel vitaminen hebt u nodig? Nieuwe aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad.




ad


pub