Zelf uw bloeddruk meten

Laatst bijgewerkt: november 2019
bloeddrukmeter-electr-2.jpg

nieuws Steeds meer mensen meten zelf thuis hun bloeddruk. Dit gebeurt met elektronische meetapparatuur. Maar veel bloeddrukmeters die thuis worden gebruikt, deugen vaak niet, zo blijkt uit een recent onderzoek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Dat is jammer, stellen de onderzoekers, want het thuis meten van de bloeddruk voorspelt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten beter dan bij de arts of in de kliniek. Als de dokter uw bloeddruk neemt, is die vaak hoger dan bij u thuis omdat de stress een verhoogde bloeddruk veroorzaakt ( witte jas syndroom ). Als u zelf uw bloeddruk neemt, kan u dat op vaste tijdstippen.

De Nederlandse Hartstichting raadt aan om:
• met uw behandelend arts te bespreken of het voor u geschikt is om de bloeddruk thuis te meten;
• maak met elkaar afspraken hoe vaak en op welke momenten u uw bloeddruk meet en wanneer u samen de gegevens bespreekt
• een keer per jaar uw bloeddrukmeter te (laten) ijken
• uw bloeddrukmeter ook eens mee te nemen naar uw arts en te vergelijken of de resultaten van de metingen met elkaar overeenkomen, het is namelijk belangrijk dat arts en patiënt over dezelfde getallen (blijven) praten.

Een andere belangrijke richtlijn is om uitsluitend een bloeddrukmeter te gebruiken die de meting verricht via een op te blazen manchet rond de bovenarm. Pols- of vinger bloeddrukmeters worden dus niet aanbevolen, vanwege de vele onnauwkeurigheden tijdens de metingen.

Basisaanbevelingen voor het gebruik van een elektronische bloeddrukmeter voor de arm:
• gebruik bij voorkeur de linkerarm
• wees ontspannen
• Het is belangrijk de meting op min of meer vaste tijdstippen te doen in een rustige omgeving
• niet praten
• niet bewegen
• neerzitten, benen niet gekruist, voeten plat op de grond.
Plaats de manchet op de linkerarm met de buis tussen midden- en ringvinger. De manchet moet 1 à 2 cm verwijderd zijn van de elleboogplooi en u moet met uw vinger onder de manchet kunnen als deze geplaatst is.

Wat de elektronische bloeddrukmeters betreft, raadt de Hartstichting aan dat u een elektronische bloeddrukmeter gebruikt die voldoet aan de internationaal geldende testcriteria van de British Hypertension Society (BHS). Op de website van de BHS zijn alle gevalideerde bloeddrukmeters te vinden (www.bhsoc.org/blood_pressure_list.stm). Apparaten die aan deze criteria beantwoorden, vermelden dat trouwens uitdrukkelijk.
Volgende elektronische bloeddrukmeters die in België verkrijgbaar zijn, met een op te blazen manchet om de bovenarm, beantwoorden aan de eisen van de British Hypertension Society en worden door de Nederlandse Hartstichting aanbevolen:

A&D UA-767 Plus
A&D UA-767PC
Microlife 3AG1
Microlife 3AC-1
Microlife 3AC1-1PC
Microlife 3BTO-A
Microlife 3BTO-A(2)
Microlife 3BXO-A
Microlife A100
Microlife A100 Plus
Microlife Watch BP Home
Omron M5-1
Omron 705-IT
Omron M6 (voorheen M4)
Omron 705-CP2
Omron MX-3Plus

Lees ook: Verhoogde bloeddruk (hypertensie)
WIN 1 JAAR GRATIS METARELAX WIN 1 JAAR GRATIS METARELAX
mededeling MetaGenics

Drukte? Spanning? Zenuwen? Met MetaRelax® duw je ze allemaal van je af! Doe mee en WIN 1 JAAR GRATIS MetaRelax® t.w.v. €180!

DOE MEE & WIN >>

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram