Alcohol tast tienerhersenen aan

nieuws Alcohol op jonge leeftijd verhoogt niet alleen dramatisch het risico op verkeersongevallen en agressief gedrag, maar het kan ook ernstige schade berokkenen aan de hersenen. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers in een recent rapport in het gespecialiseerde tijdschrift Alcoholism: Clinical and Experimental Research. Voor de leeftijd van 16 jaar zijn de hersenen nog in volle ontwikkeling, onder meer dat deel van de hersenen waar probleemoplossend denken en plannen gebeurt. Ook de geheugenfunctie zou worden aangetast.
De onderzoekers testten een aantal jongeren van 15 en 16 jaar waarvan een deel geregeld alcohol dronk en een ander deel geen alcohol consumeerde. De drinkers scoorden veel slechter op bepaalde geheugen- en leertests. Niet-drinkende jongeren herinnerden zich bv. gemiddeld 95% van pas verstrekte informatie, terwijl dat bij de drinkers slechts 85% was.
Ze testten ook mensen tussen 18 en 25 jaar oud. Mensen die op zeer jonge leeftijd met drinken begonnen, scoorden op latere leeftijd veel slechter op geheugentests en op tests in verband met probleemoplossend denken. Hersenscans die tijdens de tests werden genomen toonden ook aan dat bij de drinkers minder zuurstof aanwezig is in bepaalde hersengedeelten waar de geheugenfunctie en de informatieverwerking (o.m. het lezen van een kaart, hoofdrekenen) is geconcentreerd. Ook werd vastgesteld dat dat deel van de hersenen dat instaat voor de geheugenfunctie (de hippocampus) tot 10% kleiner is bij volwassenen die sinds hun jeugd zwaar drinken.


Laatst bijgewerkt: maart 2003

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram