Internationale endometriosedag: Vroegtijdige herkenning en diagnose belangrijk

Laatst bijgewerkt: februari 2014

nieuws Bij vrouwen met endometriose groeit het baarmoederslijmvlies ook buiten de baarmoeder. Het zet zich vast aan de buikholte, de blaas, maag of de darmen. Je menstrueert dan als het ware in je buik, wat voor verklevingen en cysten kan zorgen. Vrouwen die aan endometriose leiden, kunnen tijdens de menstruatie ernstige pijn hebben, maar ook pijn tijdens het vrijen en pijn bij het urineren en ontlasten. Endometriose kan ook nadelige invloed hebben op de vruchtbaarheid. Bijna de helft van alle vrouwen die met vruchtbaarheidsproblemen in het ziekenhuis terechtkomen, blijkt endometriose te hebben. De oorzaak van deze ziekte is nog steeds niet bekend.

Endometriose komt naar schatting bij ongeveer 10% van alle vruchtbare vrouwen voor en kan een behoorlijke impact hebben op iemands leven. De gemiddelde leeftijd van endometriose patiënten wordt steeds lager. Volgens berekening van de Nederlandse Endometriosestichting is dit 27 jaar.
Vroegtijdige herkenning en diagnose is van groot belang voor een goede behandeling. Daarom is het belangrijk dat vrouwen met menstruatieklachten hun huisarts of gynaecoloog raadplegen.
De behandeling kan heelkundig, hormonaal of een combinatie van beide zijn. Meestal wordt heelkunde toegepast, waarbij via een kijkoperatie (endoscopie) de endometriose helemaal wordt weggehaald. In de meeste gevallen kan de vrouw na deze operatie normaal zwanger worden. Soms is het nodig om een deel van de endeldarm of één of beide eierstokken weg te halen. Op een natuurlijke manier zwanger worden is dan niet meer mogelijk.
Een behandeling met geneesmiddelen veroorzaakt een soort menopause waardoor de endometriose letsels minder actief worden, maar niet geëlimineerd worden. Medicamenteuze behandeling kan soms gedurende jaren nodig zijn. Medicale therapie is daarom alleen aangewezen als chirurgie technisch niet mogelijk is of gefaald heeft.

zie ook artikel : Endometriose


pub