Nieuwe richtlijnen in verband met cholesterol

Laatst bijgewerkt: mei 2001

nieuws Het Amerikaanse National Cholesterol Education Program (NCEP) heeft in haar derde Adult Treatment Panel rapport een aantal aanbevelingen gedaan voor een actievere behandeling van cholesterol.
Het rapport beveelt aan om bij alle volwassenen vanaf 20 jaar om de vijf jaar het bloedgehalte van LDL cholesterol (de 'slechte' cholesterol), HDL-cholesterol (de 'goede' cholesterol) en triglyceriden te meten. Bij mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (omwille van een versmalling of verharding van de bloedvaten, roken, verhoogde bloeddruk, leeftijd, diabetes, familiale voorbeschiktheid…) en een LDL-cholesterolgehalte boven 130 mg/dL (milligram per deciliters bloed) moet een behandeling worden gestart om het LDL-cholesterolgehalte terug te dringen tot beneden 100 mg/dL.
Dat betekent een combinatie van cholesterolverlagende geneesmiddelen en vooral veranderingen in de levenswijze (stoppen met roken, cholesterolarm en vezelrijk dieet, meer bewegen, vermageren…). Concreet wordt o.m. aanbevolen om maximaal 7% van de energie uit verzadigde (meestal dierlijke) vetten op te nemen (i.pl.v. 10%). De vetconsumptie mag 35% van de energieaanvoer bedragen (i.p.v. 30% tot nu toe) op voorwaarde dat het hoofdzakelijk uit onverzadigde (meestal plantaardige) vetten bestaat. De dagelijkse consumptie van cholesterol via de voeding mag maximaal 200 mg bedragen (i.p.v. 300 mg).
Bij hoog-risicopatiënten met een LDL-cholesterol boven 130 mg/dL moet onmiddellijk gestart worden met geneesmiddelen, zonder te wachten op de effecten van het dieet en andere maatregelen.
Ook een HDL-cholesterolgehalte lager dan 40 mg/dL moet voortaan als een risicofactor worden beschouwd. Tot nu toe werd 35 mg/dL als risicogrens beschouwd.
De NCEP dringt er verder op aan dat mannen en vrouwen met een verhoogd risico even agressief worden behandeld.
De nieuwe richtlijnen betekenen concreet dat in de Verenigde Staten 65 miljoen Amerikanen in aanmerking komen voor dieetaanpassingen (in vergelijking met 52 miljoen met de huidige richtlijnen) en dat 36 miljoen Amerikanen voortaan cholesterolverlagende geneesmiddelen zouden moeten nemen (in vergelijking met 13 miljoen volgens de bestaande richtlijnen).

Bron: Journal of the American Medical Association, 16 mei 2001
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy] Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust [copy]
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram