Migraine en voeding

Laatst bijgewerkt: November 2015
In dit artikel
Migraine en voeding

dossier Zo'n 5 à 10 % van de bevolking, voor het merendeel jonge en volwassen vrouwen, lijdt aan migraine. Geneesmiddelen kunnen de symptomen onderdrukken, maar daarnaast moet ook worden getracht om nieuwe aanvallen te voorkomen. Dit kan onder meer door de uitlokkende factoren, waaronder heel wat voedingsmiddelen, zoveel mogelijk te vermijden.

zie ook artikel : Migraine

hoofd-fronsen.jpg
Migraine is een vorm van hoofdpijn die wordt veroorzaakt door een stoornis van de bloedcirculatie in de schedel. De preciese oorzaak is nog steeds onbekend. Het is mogelijk dat er erfelijke oorzaken zijn aan te wijzen.
De hoofdpijn treedt op in regelmatige aanvallen waarvan de intensiteit, de frequentie en de duur sterk kunnen variëren. De aanval kan 4 tot 72 uren duren en wordt heviger bij lichamelijke inspanningen. De hoofdpijn zit vaak aan één kant van het hoofd en verergert bij inspanning en licht of geluid. Migrainepatiënten zien voorafgaand aan de hoofdpijn vaak een patroon van sterretjes en lichtflitsen. Dit verschijnsel wordt een aura genoemd.
Migraine is een veel voorkomende kwaal: minstens 5 tot 10 % van de bevolking heeft geregeld een migraine-aanval. Het merendeel daarvan zijn jonge en volwassen vrouwen. In driekwart van de gevallen treedt de eerste aanval op vóór de leeftijd van 30 jaar. De frequentie van de aanvallen ligt het hoogst bij vrouwen op vruchtbare leeftijd.
Migraine is een "familiale" kwaal: bij ongeveer 60 % van de migrainelijders zitten nog meer migrainepatiënten in de familie.

Voor symptomen en behandeling :

Bij een patiënt met chronische migraine-aanvallen is het zeer belangrijk om alle mogelijke triggers of uitlokkende omgevingsfactoren op te sporen.
Voor wie pas met migraine te kampen krijgt, zijn deze uitlokkende factoren niet altijd evident, zodat er op een systematische manier naar moet worden gezocht.

De meest gekende en meest voorkomende uitlokkende factoren zijn chronisch slaaptekort, of , omgekeerd, meer slaap dan normaal, zoals uitslapen tijdens het weekend.
• De negatieve invloed van vasten (dat verhoogde plasmaspiegels van vrije vetzuren veroorzaakt waardoor serotonine vrijkomt ) of van hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel) b.v. door te laat of niet eten, zijn eveneens goed gekend.
• Menstruatie, blootstelling aan fel licht of luide muziek, snelle en grote wijzigingen van de luchtdruk (zoals bvb wersveranderingen, onweer...) zijn frequente triggers.
• Daarnaast kunnen ook tal van medicijnen migraine- aanvallen uitlokken zoals o.m. orale contraceptiva, nitraten (die gebruikt worden bij bepaalde hartaandoeningen), chloroquine (tegen malaria en reuma) en indometacine (een ontstekingsremmend middel dat o.m. bij jicht wordt gebuikt).

Voeding en migraine

stuk-kaas-2.jpg
Bij de meeste migrainelijders kunnen bepaalde voedingsmiddelen of gerechten een aanval uitlokken. Hoewel deze " risico-produkten" van patiënt tot patiënt kunnen verschillen, zijn er toch een aantal voedingswaren die zeer frequent als triggers worden aangeduid.

• Het gaat in de eerste plaats om voedingsmiddelen die vaso-actieve amines bevatten, zoals tyramine en beta-fenylethylamine .
Bepaalde kazen (vooral harde Franse kazen maar ook Brie en Roquefort), heel wat witte en rode wijnen, chocolade, noten, citrusfruit, ajuinen en bepaalde groenten zoals boontjes, bevatten relatief hoge concentraties van deze vaso-actieve amines.
• Ook nitrieten zijn gekende migraine-uitlokkende produkten. Men vindt nitrieten onder andere in hesp, worsten, hot-dogs en in tal van bereide vleeswaren en visconserven.
• Een andere trigger is natriumglutamaat. Dit veel gebruikte bewaarmiddel wordt vooral teruggevonden in Chinese bereidingen en sojasaus, maar ook in gevriesdroogde soepen en in tal van ingeblikte voedingsmiddelen.

zie ook artikel : Mononatriumglutamaat of E621 (of Ve-Tsin, of MSG )

• Bier en (vooral rode) wijn, maar ook andere alcoholische dranken lokken bij veel migrainepatiënten een aanval uit, waarschijnlijk door het vaatverwijdend effect van de alcohol.
• In mindere mate worden ook bereidingen met eieren, alle soorten yoghurt en gepaneerde voedingsmiddelen bij de "te mijden" produkten gerangschikt.

Het oorzakelijk verband tussen het eten van een voedingsmiddel en het optreden van een migraine-aanval is niet altijd even duidelijk, en kan het best worden aangetoond met een uitlokkingstest. Dit betekent dat de patiënt gedurende één tot twee maanden geen preventieve geneesmiddelen mag nemen. Telkens wanneer in deze periode een migraine-aanval optreedt, moet de patiënt een lijst opstellen van alle voedingsmiddelen die werden ingenomen in de periode 24 uur vóór het begin van de aanval. Indien in deze lijst één van de voedingsmiddelen voorkomt die hoger werden beschreven, moet dit voedingsmiddel als een mogelijke trigger worden beschouwd. De patiënt wordt gevraagd dit voedingsmiddel nog één of twee keer te eten. Als daarna opnieuw een migraine-aanval optreedt, mag men het voedingsmiddel in kwestie als een duidelijke trigger beschouwen en op de lijst van de "te mijden produkten" plaatsen.

Dikwijls is de lijst van triggers zo lang dat het onmogelijk is ze allemaal te vermijden. Bovendien is het consequent vermijden van mogelijke triggers nog geen garantie voor het wegblijven van migraine-aanvallen.
In de meeste gevallen is dan ook een combinatie nodig van dieetmaatregelen én geneesmiddelen, om de migraine volledig onder controle te krijgen.

zie ook artikel : Migraine: welke rol speelt voeding?verschenen op : 24/05/2001 , bijgewerkt op 03/11/2015
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt